RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Illustrasjonsfoto: Scanpix)

Ja til det opplyste enevelde

Sist oppdatert:
Demokrati er vanskelig.

(NA24 - KOMMENTAR): Nettdebatten har revolusjonert den enkeltes mulighet til å ytre seg. I dag trenger du bare tilgang til en pc for å si din hjertens mening om statsministerens siste forslag, for å klage på bensinprisen eller diskutere om det var den riktige deltakeren som ble stemt ut i kveldens episode av ditt favorittshow på TV.

I ei tid der stadig flere yrkesgrupper får begrenset sin ytringsfrihet, gjør den anonymiserte debatten det mulig for lærere å diskutere kritikkverdige forhold ved egen arbeidsplass og for byråkrater å diskutere fagfeltet de mener så mye om. Men den som verken oppgir eget navn eller må se meningsmotstandere i øynene når de diskuterer, har også lettere for å dra spissformuleringene lenger enn man ellers ville gjort, for å være enda krassere enn man ville vært i en åpen debatt og for å tråkke over både etiske og lovlige grenser.

Norske nettdebatter er i stor grad kjennetegnet av lavt saklig nivå og utfall mot både enkeltmennesker og grupper av mennesker. Flertallet av dem som ytrer seg i offentligheten kan lese dritt om seg selv på nett, og i en form som aldri ville passert på trykk i noen norsk avis. Å finne fram til de gode debattene på norske nettsider krever tid, kunnskap og tålmodighet. I dette landskapet burde avisenes nettutgaver være den redigerte debattens skanse.

Ytringsfrihet og det frie ord er selve det ideologiske grunnlaget til oss som jobber i media. Enkelte av den uredigerte nettdebattens forsvarere synes å mene at det frie ord står i motsetning til redigering, og at det å redigere en debatt i seg selv er et hinder for debatten.

Jeg begynte å jobbe i media fordi jeg tror på det redigerte ord, og jeg tror at redigering i hovedsak gjør både artikler og debatter bedre. I papiravisene opprettholdes en streng etisk linje for hva som kan settes på trykk og ikke. Det er ingen grunn til at avisene burde løpe fra dette ansvaret bare fordi de publiserer på nett istedenfor papir, selv om enkelte nettredaktører prøver å sette et skarpt skille mellom redaksjonelt stoff og debattstoff som sjelden gir mening for andre enn dem selv.

Hva er så redigering på nett? Det viktigste er at debatten underlegges klare, forutsigbare regler som minimerer sjansen for innlegg som bryter med disse. De største avisene ser ut til å frykte forhåndsredigering mer enn kulturbudsjettet. Argumentasjonen er at de ønsker slike mengder innlegg i døgnet at de blir umulig å overvåke.

Det er også liten tvil om at registrering med navn og telefonnummer er med på å oppdra debattantene og gjøre debatten mer sivilisert. Kontinuerlig overvåking av debatten for i ettertid å fjerne upassende innlegg er et godt og nødvendig virkemiddel, men det prinsipielle spørsmålet er da om en drapstrussel er mindre ulovlig eller uetisk av at den fjernes i løpet av relativt kort tid. Den juridiske siden av det vil vi i alle fall få vurdert i overskuelig framtid.

Først ut er Bernt Hagtvedts betimelige anmeldelse av Hegnar Online for rasistiske påstander. Hegnar har etter anmeldelsen kun omtalt seg selv i tredje person og oppfører seg som om anmeldelsen i seg selv er en ærekrenkelse. Men vi er mange som mener at debatten under hans navn ikke bare er i strid med det som er av presseetiske regler, men også med loven. Derfor blir saken en spennende prøving av redaktøransvaret i norsk rett.

Dessverre ser nettets redaktører ut til å trenge det. Når redaktører sier fra seg redaktøransvaret, gjør de seg selv overflødige. Redaktøransvaret er ikke anarki, men et opplyst enevelde.

Martine Aurdaler tidligere redaktør i Ny Tid, journalist og forfatter.

NA24 Propaganda retter fokuset mot nettdebatten. Gjennom de kommende ukene vil både aktører på nett, fagfolk og berørte av nettdebattene komme til orde i NA24 Propagandas spalter.

Tidligere kommentarer om temaet:

Redaktører må kunne lese

Flere meninger om mediene finner du her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere