RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- To drept i Tibet

Sist oppdatert:
To mennesker skal ha blitt drept som en følge av urolighetene i Tibet.

Minst to mennesker skal ha blitt drept i sammenstøt mellom demonstranter og kinesiske soldater i Tibet fredag, melder nyhetsbyrået AP.

Biler og butikker står i brann og kinesiske soldater skal ha arrestert flere hundre demonstranter i Tibet.

- Det er veldig vanskelig nå. Det er skyting som foregår fra politiets side. Det jeg frykter er at det blir flere arrestasjoner, sier leder for Den norske Tibet Komité, Chungdak Koren, til Nettavisen.

Han anslår at flere en hundre demonstranter har blitt arrestert de siste dagene.

Koren sier at demonstranter har satt fyr på politibiler og butikker i hovedstaden Lhasa, og at kinesiske soldater svarer med å åpne ild.

Se video på TV 2 Sumo:(Artikkelen fortsetter under videovinduet)

222481

Forsøkte å begå selvmord
Buddhistiske munker i Tibet sultestreiker og to munker har forsøkt å begå selvmord etter at tusenvis av soldater omringet tre klostre i hovedstaden Lhasa, melder Radio Free Asia.

Hundrevis av munker har protestert mot kinesiske styresmakter denne uken fordi de krever uavhengighet fra Kina. Dette skal være de største demonstrasjonene i Tibet på flere tiår.

Demonstrasjonene er svært ubeleilig for Kina fordi det setter et negativt søkelys på landets politikk overfor Tibet bare noen måneder før sommer-OL i Beijing.

- Kina må være fornuftige å løse dette på en fredelig måte og gi tibetanerne de rettighetene de krever. Ellers vil situasjonen bare eskalere seg frem til OL, sier Koren.

Kuttet pulsåren
To munker i Lhasa skal være kritisk skadd etter at de kuttet pulsåren i protest mot Kina.

- Det finnes mange andre munker som skader seg selv i ren desperasjon, sier en anonym kilde til Radio Free Asia.

Demonstrasjonene i Tibet startet mandag da tibetanere verden over markerte 49-årsjubileet for opprøret mot Kina.

Ifølge uoffisielle meldinger skal rundt 600 munker ha blitt angrepet av soldater og politistyrker med tåregass under en fredelig demonstrasjon tirsdag. Det er svært vanskelig å få bekreftede meldinger fra Tibet på grunn av pressesensuren.

Kina avviser
Kinesiske myndigheter innrømmer at det har vært demonstrasjoner i Tibet, men avviser at de er omfattende.

- I løpet av de siste dagene har noen få munker i Lhasa skapt litt uro i et forsøk på å skape bråk, sa talsmann for det kinesiske utenriksdepartementet Qin Gan, melder BBC.

Kinesiske myndigheter hevder at Tibet er en del av Kina, men tilhengere av den åndelige lederen Dalai Lama ønsker at Tibet skal være en uavhengig og selvstendig stat. Dalai Lama flyktet fra landet i 1959 og lever i eksil i India.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere