RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Talibans toppsjef pågrepet

Sist oppdatert:
Pakistanske sikkerhetsstyrker har skadet og pågrepet en Taliban-sjef mandag.

Taliban-sjefen mulla Mansour Dadullah ble pågrepet under en operasjon i grenseområdene til Afghanistan, melder Reuters.

Mansour Dadullah tok over kommandoen i den sørlige provinsen Helmand i mai i fjor. Han overtok kommandoen etter broren Mullah Dadullah som ble drept i et sammenstøt med britiske soldater.

- Vi har meldinger om at Mansour Dadullah ble arrestert av sikkerhetsstyrker under en operasjon, sier en anonym kilde tilknyttet pakistanske sikkerhetsmyndigheter.

Viktig pågripelse
Terrorforsker Brynjar Lia tror at pågripelsen av mulla Mansour Dadullah vil svekke Taliban.

- Jeg har inntrykk av at Taliban-bevegelsen er en hierarkisk organisasjon hvor tap av ledere betyr noe. Hvis det hadde vært en flat struktur med celler, så ville man ikke savnet ledere så mye, sier terrorekspert Brynjar Lia til Nettavisen.

I tillegg understreker Lia at pågripelsen kan føre til at pakistanske myndigheter vil kunne få viktig informasjon om bevegelsen under avhør av Taliban-sjefen.

Norske stryker er ikke utplassert i den urolige Helmand-provinsen der mulla Mansour Dadullah hadde kommandoen, noe som de store Nato-landene USA og Storbritannia har flere ganger uttrykket misnøye over. USA og Storbritannia mener at Nato må dele på byrden av å kjempe i de urolige områdene i sør.

Taliban har den siste tiden trappet opp sitt engasjement i Kabul, og truer med anslag mot utlendinger som befinner seg i hovedstaden.

Trussel mot Norge
Søndag mottok den norske ambassaden i Kabul en trussel, men Utenriksdepartementet (UD) ønsker ikke å kommentere hva trusselen innebærer. UD ønsker verken å avkrefte eller bekrefte om ambassadepersonellet er blitt evakuert.

- Som jeg har sagt tidligere så ønsker vi ikke å kommentere hvor våre ambassadearbeider befinner seg av hensyn til deres sikkerhet, sier informasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet, Kristin Melsom, til Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere