RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Disse skal gjenskape den norske krigsfilmen

Sist oppdatert:
Gjengen bak storfilmen «Max Manus» har funnet sine skuespillere. Nå tror de på et comeback for den norske krigsfilmen.

(SIDE2): Ikke siden 50-tallet har det blitt laget en skikkelig krigsfilm i Norge. Nå er både regissørene og produsentene bak «Max Manus» klar med hele rollegalleriet for innspillingen, som starter allerede 19. februar. Onsdag ble de største rollene presentert for pressen på Oslo Militære Samfund.

- Alle ville være med, og det var nærmest kø utenfor døra, sier produsent John M. Jacobsen til Side2.

Store personligheter
Aksel Hennie har lenge vært klar for hovedrollen, men nå er også de andre store personlighetene i kretsen rundt Max Manus plukket ut.

Les også:

«Max Manus» får millioner
Aksel Hennie blir krigshelt

Nicolai Cleve Broch har tidligere spilt sammen med Hennie i «Uno» og «Buddy», og nå står de sammen som norske motstandsfolk under 2. verdenskrig. Cleve Broch skal spille Gregers Gram.

Ellers finner vi Knut Joner som Gunnar Sønsteby, Mats Eldøen spiller rollen som Edvard Tallaksen, Pål Sverre Valheim spiller Roy Nilsen og Christian Rubeck skal spille rollen som bestekameraten til Max, Kolbein Lauring.

Flere kjente navn inkluderer Viktoria Winge som spiller en fiktiv kvinne som jobbet for Gestapo, mens Tikken Manus spilles av Agnes Kittelsen.

Kyrre Haugen Sydness har fått rollen som barndomsvennen Jens Chr. Hauge, Lars Emil Erichsen spilles av Jakob Oftebro og kaptein Martin Linge spilles av Petter Næss, som de siste årene har regissert filmsuksesser som «Elling», «Bare Bea» og «Tatt av kvinnen».

Storfilm på hjemmebane
Regissørene Joachim Rønning og Espen Sandberg har brukt lang tid på å finne sine utvalgte.

- Det er i alt 50 roller med dialog og nå er vi veldig fornøyd med å kunne presentere de største rollene, sier Sandberg.

Regiduoen har allerede en stor produksjon på samvittigheten. I «Bandidas» hadde de med seg Penélope Cruz og Salma Hayek, mens de denne gangen skal de lage en film full av unge gutter på hjemmebane.

- Å ha en storfilm bak seg er veldig fint. «Bandidas» er noe helt annet, men forberedelsene er ganske like, forklarer Sandberg.

- Dette er jo også en periodefilm, og vi gleder oss til å sette folk tilbake i tid, tilføyer Rønning.

- Det er allikevel noe annet å gjøre film på hjemmebane. Denne filmen er nærmere oss, både gjennom handlingen og selve filmprosessen, sier Sandberg.

De to mener de største utfordringene blir å gjenskape Oslo på 40-tallet og i tillegg få frem stemningen fra denne tiden.

- Filmen tar for seg de fem krigsårene Norge var okkupert. Innenfor disse rammene vil vi prøve å komme så tett opp til virkeligheten som det lar seg gjøre, forklarer de to.

Viktig og sann
Også produsent Jacobsen mener filmen vil ligge veldig tett opp til sannheten rundt Max Manus og motstandsbevegelsen.

- Disse guttene var helter, men de vil ikke bli fremstilt som tegneseriehelter. Dette var personer som slet med store problemer og vanskelig oppgaver. Filmen blir en studie av unge menn i en vanskelig tid og det skal vi få frem, hevder Jacobsen.

Han mener også «Max Manus» blir en veldig viktig film.

- Det er ikke så lenge siden Norge var okkupert. For dem som er i 20-årene kan det kanskje virke sånn, men flere vil huske at dette var en tid da nordmenn levde helt annerledes.

Produsent drømmer nå om et comeback for den norske krigsfilmen. Etter filmsuksesser som «Ni liv» og «Kampen om tungtvannet» ble det helt slutt på slike filmer før vi begynte på 60-tallet.

- Nå er interessen tilbake og «Max Manus» er både en viktig og forrykende historie, mener Jacobsen.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Les mer om film her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere