RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Selvmordsbomberne hadde Downs

Sist oppdatert:
Den irakiske hæren hevder at al-Qaida utnytter tilbakestående personer til selvmordsangrep.

General og talsmann for Iraks hær, Oassim al-Moussawi, hevder overfor nyhetsbyrået Associated Press (AP) at de to kvinnelige selvmordsbomberne som fredag sprengte seg selv i luften ved to markeder i Bagdad, hadde Downs syndrom og kanskje ikke visste at de deltok i selvmordsangrep.

Fjernkontrollerte bomber
De to kvinnene skal ha blitt utstyrt med vester stroppet med fjernkontrollerte bomber før de ble sendt til hvert sitt dyremarked.

Den første bomben gikk av fredag morgen ved det travle Ghazil-dyremarkedet som også var åsted for to terroranslag i 2007. Om lag 20 minutter senere eksploderte nok en bombe, denne ved et stappfullt marked i Jadida-området, øst i Bagdad.

Statsminister Nouri Maliki mener bruken av tilbakestående understreker «terroristenes moralske degenerasjon og deres hat overfor menneskeheten».

Jeffery Hammond leder de amerikanske styrkene i Bagdad. Han mener bruken av mentalt tilbakestående viser at sunnimuslimske militanter kan være i ferd med å endre sine taktikker for å unngå sikkerhetsinnretninger som har redusert volden betraktelig i Irak.

- Det later til at selvmordsbomberne ikke var frivillige martyrer. Disse kvinnene ble sannsynligvis brukt fordi de ikke forsto hva som foregikk og fordi det var mindre sjanse for at de ville bli undersøkt av soldater og politi, sier han til Reuters.

15 kilo sprengstoff hver
Politikilder sier til AP at kvinnene bar belter med om lag 15 kilo sprengstoff, og at de muligens ikke forsto hva de ble brukt til.

Lørdag melder Reuters at dødstallet er oppjustert til 99. Rundt 200 er skadet. Dette gjør dagen til den blodigste siden 18. april 2007, da flere bilbomber drepte til sammen 191 personer i den irakiske hovedstaden.

Irakiske myndigheter har hele tiden hevdet at al-Qaida står bak de koordinerte terroranslagene.

213787

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere