RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sint nisseprotest mot tjuvstart

Sist oppdatert:
- Vent til advent! Vent til advent! Sinte nisser ga tirsdag Glassmagasinet i Oslo bot for å ha startet jula for tidlig.

- På vegne av nissestanden og alle andre som gleder seg til jul, er vi kraftig provosert av næringsinteresser som misbruker jula i omsetningens navn og bidrar til uønsket kjøpepress. Julepynt og julevarer har ikke noe i butikker å gjøre før 1. advent.

En håndfull sinte nisser hadde tirsdag tatt turen fra Nordpolen til hovedstaden for å uttrykke sin misnøye mot handelsstandens tjuvstart på julefeiringen. Med hester og vogn troppet de opp foran Christiania Glasmagasin på Stortorvet i Oslo.

- Dere tar jula fra oss: Gi oss jula tilbake! - Vent til advent!

Tvinges ut
Bak nissestuntet står organisasjonen Framtiden i våre hender, som på denne måten protesterer mot handelsstandens kupping av barnas høytid.

- Nå i november vil jo nissene helst sitte og lage presanger, men de tvinges i gatene for å si fra at dette kan vi ikke akseptere, sier daglig leder Arild Hermstad til TV 2 Nettavisen.

- Når vi nærmer oss jul merker vi at stadig flere søker et alternativ til løp-og-kjøp-budskapet. Barn og voksne er jo lei av nissen når han kommer på julaften, og det er trist for nissen også, påpeker Hermstad.

Gammelnissen selv (alias markedsansvarlig Øivind Løtveit i Framtiden i våre hender) fører troppene inn i Glassmagasinet der senterleder Marianne Mevik Frøyland får en real skjennepreken.

Bot
- Dere har startet jula altfor tidlig - fy! Sier gammelnissen så strengt at skjegget hopper, trekker fram et stort dokument datert «Nordpolen 19 dager før 1. søndag i advent» og leser:

SI DIN MENING:
Starter julestria for tidlig?
Ja, vent til advent
Nei, det er koselig
Samme for meg

Se resultat
Bot for overtredelse av Nissedirektiv nr. 4 om kommersielt misbruk av jula. Christiania Glasmagasin ilegges med dette en bot på 25 reinsdyr.

- I skjerpende retning anføres:

1. Glasmagasinet har i flere måneder allerede solgt juleprodukter i sin sesongavdeling.

2. Glasmagasinet sendte dessuten ut "Julens Gavemagasin" til store deler av det norske folk, allerede i oktober.

3. Glasmagasinet har et sterkt overdrevet bruk av nisser i sine premature juleprodukter. Å reklamere for "nissebarn", " sovende nissejente", "nisse dessertskål", "nisse med fløyelsfrakk", "salt- og peppernisse"og " nissefar" i oktober er et stygt overtramp. FY!»

Ville tapt mye
- Vi har et forferdelig stort hus som skal pyntes og kan ikke starte med det bare noen dager før jul, forsvarerer senterlederen seg.

- Som person gir jeg nissene langt på vei rett, men vi tenker veldig på at jula ikke skal bli bare plastikk og penger, sier senterleder Marit Mevik Frøyland til TV 2 Nettavisen.

- Hvor mye ville dere tapt på å vente med julevarene til 1. desember?

- Oj, det vet jeg ikke nøyaktig, men det er ganske mye, sier Mevik Frøyland.

- Da ville jo de butikkene som startet tidligst, rappet julekunder fra oss.

Aksjonen "Gi oss jula tilbake" har samlet 6000 underskrifter på hjemmesiden www.giossjulatilbake.no og nærmere 2000 protest-e-poster er sendt til butikker som er tidlig ute med jula.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere