RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Krever svar etter Reksten-avgang

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Stortingsrepresentant Carl I. Hagen vil ha full redegjørelse av Forsvarsdepartementets rolle i viseadmiral Jan Rekstens avgang.

Over nyttår vil han ta initiativ til at Stortingets kontroll- og kontrollkonstitusjonen krever forklaring på måten Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen har håndtert saken.

- Jeg mener det er helt klart at komiteen vil se på embetsutøvelsen i forhold til korropusjonssaken, sier Hagen.

Dermed må Strøm-Erichsen igjen svare for nok en forsvarskandale for Stortinget.

Dro på sponsetur
Viseadmiral Jan Reksten er sjef for Fellesoperativt hovedkvarter (FOHK) i Stavanger. I mai ble det kjent at han hadde deltatt på en golftur til Alicante, som var sponset med 6000 kroner av Siemens. Reksten hevder han ikke kjente til at turen var sponset, og betalte tilbake pengene da han ble kjent med det.

Denne turen var nevnt i Daleseide 2-rapporten, som Forsvarsdepartementet oversendte Økokrim i sommer. Det var også bakgrunnen for at Reksten tirsdag ble siktet for korrupsjon.

Torsdag ble det klart at Reksten ville få avskjed i statsråd. Samme kveld valgte han imidlertid å komme dem i forkjøpet ved å trekke seg midlertid fra stillingen.

Les også: Reksten trekker seg

- Bagatell
Hagen mener saken mot Reksten er en bagatell.

- At Reksten måtte gå på grunn av en bagatell av en misforståelse er søkt, sier Hagen.

Før Rekstens avgang sa statsekretær Espen Barth Eide i Forsvarsdepartementet til Nettavisen at høytstående offiserer var avhengig av full tillit for å fortsette.

Hagen reagerer på uttalelsen.

- Hvis en offiser erklærer sin uenighet og mister tilliten på bakgrunn av det, vil ikke det være en tilstrekkelig oppsigelsegrunn. Tillit kan komme av partipolitiske årsaker, sier Hagen.

Reksten er høyeste operative sjef for de norske styrkene i Afghanistan. Hagen mener det gjør det gjør saken mer alvorlig, og kan sette norske liv i fare.

- Reksten er den med best innsikt i situasjonen for de norske styrkene i Afghanistan. Det mest alvorlige ved at han nå er truet til å gå av, er at det kan sette soldatene i Afghanistan i fare, ved at offiseren med mest tillit forsvinner ut av dette. Ved et naturlig skifte ville det jo ha vært en overgangsperiode. Det blir det jo ikke nå, sier Hagen.

Ser et mønster
Han drar også paralleller til Leif Sverre Rosén, som hevder han ble truet til å skrive under på en sluttavtale. Det skjedde et par måneder etter at han gikk til mediene og sa han ikke ville sendt sin egen sønn til Afghanistan, på bakgrunn av elendig legedekning.

- Dette skal jeg undersøke. Jeg kan ikke dokumentere dette nå, men det ser ut for at det er et mønster at de som er uenig med forsvarssjef Sverre Diesen og forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen i viktige spørsmål plutselig blir fjernet på litt snodige måter, sier Hagen.

Forsvarsdepartementet ønsker ikke å kommentere saken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere