RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Opprydningen tar til i natt

(KV «Ålesund»)
Sist oppdatert:
Oljeutslippet kan være mer omfattende enn antatt.

Et oljevernfartøy ankom Statfjord-feltet i Nordsjøen onsdag ettermiddag. Før midnatt vil nok ett oljevernfartøy være på plass, og ytterligere to vil ankomme torsdag morgen.

- Vi er i ferd med å få etablert ressurser i området. Men det tyngste utstyret er neppe på plass før nærmere midnatt, sier operasjonsrådgiver Tor Eivind Moss i Norsk Oljevernforening For Operatørselskap (NOFO) til Nettavisen.

Blander seg ut
Om lag 3480 tonn råolje er bekreftet lekket ut i forbindelse med lasting fra Statfjord A-plattformen til lasteskipet «Navion Britannica» onsdag formiddag. Nå kan det bli aktuelt å justere opp utslippsmengden.

- Oljen har nok blandet seg ut på vei opp mot overflaten. Hvor mye det kan være snakk om vil jeg ikke spekulere i, sier Tor Christian Sletner i Kystverket.

Observasjoner fra fly og helikopter viser at oljeflaket har en utstrekning på omkring åtte ganger én kilometer. Oljen blir ført i vindretningen mot nord, mens kystlinjen befinner seg 200 kilometer øst for Statfjord.

Risikoen for at noe av oljen når land regnes som lav.

- Oljens kjemiske og fysiske egenskaper gjør at den blander seg fort ut i vann. Det kraftige været gjør at oljen piskes sammen og dermed tynnes kraftig ut. Dermed unngår vi disse store oljeklumpene som volder stor skade, spesielt når de til slutt treffer land, sier Sletner.

(Saken fortsetter under videovinduet)

202587

Utvannet olje vanskeliggjør arbeidet Men den utvannede oljen krever mer av opprydningsarbeidet.

- Det medfører ganske enkelt at mengden som må opp øker, og det vanskeliggjør arbeidet. Vi avventer vurderingsrapporter for å avgjøre hvordan vi skal gripe arbeidet fatt, sier operasjonsrådgiver Tor Eivind Moss i NOFO.

Opprydningsfartøyene er utstyrt med oljevernsystemer fra NOFO som omfatter havgående lenser. Men foreløpig umuliggjør værforholdene opprydnig med mekanisk oljevernutstyr. Vindstyrken er omkring 45 knop og bølgehøyden er målt sju meter.

Fartøyene er også utstyrt med dispergeringsutstyr – kjemikalier som kan bryte ned oljen. Slik kjemikaliebehandling. krever tillatelse fra Statens forurensningstilsyn (SFT). StatoilHydro har foreløpig ikke søkt om bruk fått tillatelse til å sette i gang.

- Vi følger med på utviklingen og iverksettter de tiltak som været tillater, sier Rannveig Stangeland, informasjonssjef for StatoilHydro.

Utslippet ble først oppdaget da oljen ble synlig i vannet ved skipet. Det er ikke kjent hvor lange utslippet varte.

- Årsaksforholdene rundt uhellet kan jeg fortsatt ikke kommentere. Nå er oppmerksomheten på aksjonen og begrensingen av skadeverket, sier Rannveig Stangeland, informasjonssjef for StatoilHydro.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere