RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Frykter drap på mennesker

Sist oppdatert:
Tidligere politihundefører og Kripos-etterforsker Nils G. Skarning er overbevist om at kamphundrasen amstaff vil komme til å ta menneskeliv i Norge. Se video av hvordan amstaff angriper.

- At folk vil bli stygt skadet og drept, ja, det er jeg hellig overbevist om - dessverre. Det skyldes ikke bare hundetypen, men personene som har disse hundene, sier Nils G. Skarning til TV 2 Nettavisen.

Skarning har 25 års erfaring fra politiet, hvorav åtte år i hundepatruljen og 15 år i Kripos. Han er i dag pensjonist og jobber aktivt med å informere om hund. Interessen for rasen amstaff økte etter at hans egen hund ble drept av en slik kamphund i fjor.

Blir ulovlig
Fra nyttår blir den nye loven mot kamphunder innført, da blir det ulovlig å anskaffe amstaff her til lands. Men de som har hundene før forbudet trer i kraft, får beholde amstaff.

- Det har ført til at en flom av personer som ønsker seg slike hunder, og som aldri har hatt hund før. De siste månedene har vi sett en ekstrem avling og salg av amstaff, sier Skarning.

Uerfarne
- I år har jeg snakket med 21 personer som har amstaff. 17 av disse har aldri hatt hund før. All internasjonal litteratur tilsier at du skal ha hundeerfaring før du skaffer deg disse hundene, sier Skarning og understreker at amstaff er veldig snille hunder hvis de eies av personer som har lang erfaring med hundehold.

Bare den siste måneden har aviser skrevet om fire episoder der amstaff har angrepet hunder og hundeeiere.

Angrep siste måned

  • 21. oktober 2003: Puddelen Rasmus blir overfalt og drept av amstaffen Odin utenfor en Rimi-butikk i Oslo. Begge hundene sto i bånd. Hundeeieren krever drapshunden avlivet. Hunden har fått kjendisadvokat John Christian Elden til forsvarer.
  • 19. oktober 2003: En 60 år gammel kvinne fra Tjøme blir bitt i armen av en amstaff når hun forsøker å redde sin dachs-hund. Hunden døde. Kvinnen fikk omfattende bittskader. Hunden er nå avlivet.
  • 10. oktober 2003: To amstaff hunder gikk til angrep på Hege Sinding (44) og hennes hund Eddie da de gikk tur i Oslo. Kvinnen havnet på sykehus med knust ankel. Hunden slapp fra angrepet i live. Sinding krever hundene avlivet.
  • 18. september 2003: De samme hundene som 10. oktober angrep Sinding og hennes hund Eddie gikk til angrep på en bullterrier som gikk tur med eieren ved Filipstad i Oslo. Hunden overlevde, men fikk store bittskader.

Tidsspørsmål
Skarning frykter at det bare er et spørsmål om tid før rasen angriper og påfører et menneske dødelige skader.

- Det er bare et tidsspørsmål for når disse hundene biter slik at noen blir alvorlig skadd. Jeg jobbet med politihunder i mange år selv, og vet at det alltid er et faremoment når de biter. Hundene er opplært til å bite i armen, men de kan bomme og bite andre steder. Og disse eierne er veldig urutinerte, sier Skarning.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere