RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sparker Oljefondets etikkhjelpere

Foto: Erik Johansen (Scanpix)
Sist oppdatert:
Caring Company rådet Oljefondet til å trekke seg ut av flere investeringer i sommer. Rådene ble ikke fulgt. Nå har etikkselskapet fått sparken.

Det svenske selskapet Caring Company ble hyret inn i vår for å foreta en gjennomgang av Oljefondets aksjeportefølje. Hensikten var å blinke ut selskaper som driver i strid med etiske retningslinjer.

I juni la Caring Company fram rapporten hvor det blant annet ble anbefalt at tre selskaper utelukkes, samt at en rekke selskaper settes under observasjon.

Slaktet rapporten
Rapporten ble senere regelrett slaktet av Oljefondets Folkerettsråd, og to av de tre selskapene som ble anbefalt utelukket er fortsatt inkludert i Oljefondets investeringsportefølje. Rapporten ble kritisert både for manglende dokumentasjon, og for at metoden som ble brukt var uegnet. På toppen av det hele mente Folkerettsrådet at metoden ei heller var tatt i bruk.

- Folkerettsrådet var svært kritisk til rapporten. Blant annet mente de at den metoden Caring Company benytter, ikke egner seg i særlig grad for å avdekke brudd på internasjonale forbud. Folkerettsrådet mente heller ikke at alle påstandene i rapporten var dokumentert. Finansdepartementet valgte på dette grunnlag å avslutte samarbeidet med Caring Company, bekrefter Informasjonskonsulent i Finansdepartementet, Anders Lande, overfor TV 2 Nettavisen.

- Uegnet for etiske investeringer
Caring Company mener Oljefondet hadde urealistiske forventninger til rapporten. Ifølge adm. direktør Magnus Furugård har også Oljefondet et særdeles uegnet utgangspunkt for å drive med etiske investeringer.

- Oljefondet er bakbundet av sine egne regler. De skal til en hver tid følge de juridiske konvensjonene, og dermed får de lite spillerom i forhold til å vurdere investeringer på et etisk plan, sier Furugård til TV 2 Nettavisen.

Laget verstingliste for KLP
Caring Company er hyret inn av KLP for å utarbeide etiske standarder for investeringer. Selskapet har også gjort liknende oppdrag for Nordea og SEB. Ved årsskiftet 2001/2002 eide Oljefondet aksjer i 25 av de 27 selskapene som er klassifisert som internasjonale verstinger i KLP-listen.

- Man kan si det slik. Det som KLP tar ut av sine investeringsporteføljer er ikke veldig radikalt. Det er basert på velbalanserte vurderinger, og gjort for å fjerne de verste selskapene fra sine porteføljer. Dette burde også Oljefondet gjøre, sier Furugård.

250.000 kroner året
Avtalen med Caring Company og Etikutvalget var ment å vare til våren 2004, med mulig forlengelse fram til 2005. Ifølge Furugård var det ikke store pengesummer involvert.

- Det er snakk om et årsbudsjett på 250.000 kroner. Oljefondet er vant til å betale lite. Som regel synes de fleste institusjoner at det er så attraktivt å ha Oljefondet som kunde, at de ikke setter særlige krav til betaling, sier han.

Regjeringen har satt ned et utvalg som skal legge fram forslag til etiske retningslinjer for Oljefondet. Trolig vil ikke forslaget ble forelagt Stortinget før våren 2004.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere