RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Skuffende Soccer

Sist oppdatert:
Pro Evolution Soccer 2008 er her for Playstation 3. Det ble en skuffelse, det.

Se video fra spillet nede i artikkelen.

(Spillmagasinet): Et av de spillene flest har ventet på for supermaskinen Playstation 3 har vært «Pro Evolution Soccer 2008».

Vi har hatt den blandede gleden av å teste spillet en stund nå, og kan med en gang si: Det skuffer stort.

For det første er det lite nytt i spillet, for det andre har det store tekniske problemer.

Problemet er mye av det samme som kom med den første utgaven for Xbox 360 i fjor: Feil, dårlig online og for dårlig grafikk og lyd i forhold til hva man forventer seg. Det er veldig skuffende for det som var det beste fotballspillet på markedet.

Hva er nytt?

La oss først ta for oss en av «nyhetene»: Den første er noe man har kalt Teamvision. Dette er en slags kunstig intelligens som man påstår er revolusjonerende. Ok, hvis dette er en revolusjon som gjør spillet like bra som det var i 2005 - så er det en revolusjon.

For de som har spilt tidligere «PES»-versjoner kan man egentlig si at man luket bort feilene man fant i fjorårets versjon. For det er egentlig ikke noe å si på denne intelligensen, men nytt er det egentlig ikke.

Mer arkade enn simulering

Tidligere har også «PES» vært en god simulering av fotball, men på grunn av farten du nå opplever blir det mer arkadepreg enn fotball over det. Når du i tillegg med spillere som Ronaldinho kan takle en spiller på egen sekstenmeter og drible deg fram til en superscoring like etterpå ikke bare en gang - men mange ganger i en kamp, blir realismen borte.

OK, det er kanskje gøy når du møter noen online eller hjemme - men det er ikke fotball. (Og, ja - «PES» er virkelig moro mot andre, men det ødelegges noe av grafikken).

Se traileren til «Pro Evolution Soccer 2008»:
(Anmeldelsen fortsetter under videovinduet)

Se flere spillvideoer her

Det at du kan kaste deg ned i straffefeltet for å få straffe (Drogba-stuping) kontinuerlig er mer enn litt irriterende. Ok, du kan skru det av - og Konami mener det er riktig å ha med fordi så mange spillere gjør det. Når sant skal sies får man oftere gult kort ute på banen enn straffe, men er du under press i straffefeltet blir det som oftest et spark fra 11 meter etterpå.

Spiller du mot en venn kan du muligens trøste deg med at kameravinkelen på straffesparkene er såpass merkelig at det ødelegger litt.

Irriterende online

Enda mer irriterende er nettmodusen til spillet. Vi skal være såpass ærlige å si at vi ikke har overtestet dette, men når vi prøvde oss var det så vidt vi klarte å følge med på kampen vi selv spilte.

Det hakket, kampen ble stukket opp og det var egentlig umulig å spille fotball. La oss si det blir fikset, men hvor er resten av nettverdenen? Der Fifa har utrolige nettkoblinger er det ingen andre her.

Spillet kan spilles i 720p og grafikkmessig er det en gigantisk skuffelse. Ikke det at det til tider kan se helt OK ut, men herrejesus - hver gang du er i nærheten av mål hakker det som bare det. Skrur du ned til normal oppløsning (men hvem vil det med PS3?) så går det helt greit - men ikke mer. Det er for dårlig.

Merseyside Red? North London?

Lisensene er også et problem for PES. For eksempel kan du velge mellom to engelske lag: Tottenham og Newcastle. Resten heter noe annet. Irriterende er bare mellomnavnet (hvem vil spille Merseyside Red? eller North London?).

Når det kommer på toppen av forvirrende menyer og generelt dårlig presentasjon av alt du skal gjøre i spillet så¿ Vel.

Lydmessig har man fått kommentarer fra John Champion og Mark Lawrenson. De er relativt gode, men der «FIFA» til tider mest treffer så bommer PS3-versjonen av «PES» som Dirk Kuyt bommer på mål. Enkelte små touch som at man husker hva man har sagt til pressen før kampen (en nyhet i mangermodusen, som ellers ikke er alt for mye å skryte av).

Lyden blir likevel helt jævlig hvis du tar med at spillet har DET DÅRLIGSTE SOUNDTRACKET NOENSINNE. Aaargh.

Dette ble mye negativt, men det er ganske fortjent. For i praksis er ikke denne versjonen av «PES» verdig sin Playstation 3. «PES» er her like bra som det var på Playstation 2 i 2005 (med litt bedre kunstig intelligens på spillet).

OK, grafikken er også noen ganger bedre (selv om spillerne heter noe annet så ligner de likevel). Spillet er likevel like spillbart som det har vært, og det er faktisk veldig gøy å spille «PES» mot noen andre. Det er likevel på sin plass å forvente mer av et spill på det som er den kraftigste maskinen på markedet.

Ikke helt håpløst

Samtidig, det er garantert noe med dette spillet som vil dra deg tilbake til det. For PES har et eller annet ved seg som det er vanskelig å sette fingeren på helt.

I praksis betyr det egentlig at det er gøy. Hadde man fikset de tekniske problemene så ville det vært et strålende fotballspill, men slik det er nå bør du ikke kjøpe dette. Dessverre. For egentlig, bak dårlig kode, er dette et godt spill. Kanskje, hvis man får et par-tre patcher så kan problemene fikses. Følg med på sidene til spillet, men vent med å kjøpe dette til PS3.

Les flere spillsaker på våre spillsider.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere