RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik er «Football Manager 08»

Sist oppdatert:
Avlys alle sosiale planer, slå opp med kjæresten og kjøp inn boksmat. Her er «Football Manager 08».

(Spillmagasinet): Det finnes knapt et spill som har ødelagt flere forhold, skapt flere søvnløse netter eller sørget for at det har blitt drukket mer kaffe enn «Football Manager»-serien (som inntil 2003 het «Championship Manager»).

Årets versjon landet på pulten vår for en stund siden, og etter ha drukket mange kopper kaffe, funnet på nye unnskyldninger for å spille (jeg er nødt til å levere budsjett på mandag for eksempel) og gått til sengs lenge etter man burde, kommer vi her med vår konklusjon.

La oss starte med det som er helt åpenbart: Det er omtrent like langt fra «Halo 3», «Grand Theft Auto», eller for den sakens skyld «Fifa 08» til «Football Manager»-serien som det er fra Hånes, nederst i 6.divisjon i Agder krets, til Barcelona. Vi snakker knapt om samme idrett.

Et avansert regneark

«Football Manager» er et avansert regneark som er så avhengighetsskapende at vi nærmest vil advare mot å prøve, hvis du ikke allerede er hektet? Høres det rart ut? Vel, la oss si det slik - det er utrolig engasjerende og tar veldig lang tid.

Du bruker time inn og time ut på å kartlegge nye spillere, sette opp taktikk, gjøre spillerne dine fornøyde, forhandle kontrakter og overganger, gjøre de riktige byttene og overbevise styret i klubben om at du bare trenger noen få millioner kroner til for å kjøpe en avdanket spiss fra Nederland.

Det finnes ikke et fnugg av action i «Football Manager». Ikke en millimeter. Ikke et atom. Ok, du ser kampene i et fugleperspektiv - men du spiller ikke selv. Det gjør dine spillere, og den eneste måten du kan påvirke på er å kjefte på dem i pausen og gjøre taktiske bytter.

Martin Andresen sender feilpasninger uansett, og Peter Crouch har selv hvor mye du skulle ønske det problemer med å styre en ball med hodet.

Har du spilt serien før så bryr du deg like lite om at «Football Manager» er actionfritt som at julenissen ikke finnes. Jul er gøy. «Football Manager» er morsommere.

Dette er den sekstende(!) versjonen av spillet (se under for en karusell over de forskjellige versjonene). Enkelte versjoner har vært en oppdatering med noen få nye funksjoner, mens andre har vært større omveltninger av hvordan man spiller.

Sist gang («Football Manager 07») var vi meget overbevist over nyhetene som den gangen kom. Skal vi tro Sports Interactive, folkene bak, så har det aldri vært flere nyheter i «Football Manager».

Vel ...

Mange små nyheter

Ok. Det er MANGE nyheter, men ingen store. Eller muligens en: Du stopper ikke lenger kampen for å gjøre taktiske bytter, de gjøres mens laget ditt spiller (med et selvfølgelig unntak av pausen).

Det er både mer realistisk (hvor mange managere kan stoppe kampen for å gjøre taktiske skifter?), og gjør faktisk spillet til tider bittelitt actionfylt. Du kommer i hvert fall til å bruke pauseknappen for dine kamper mer enn du noensinne har gjort.

Av de andre nyhetene kan vi etter inngående spilling si at selve kampene er mer realistiske enn tidligere. Mer av det du er vant til fra virkelige kamper skjer i kampene, og det virker også som om det er flere ting som skjer.

Tidligere har det vært litt slik at man for eksempel kunne sette en god header på første stolpe, og sikte cornerne inn mot denne - og dermed score (velkjent triks fra lavere divisjoner). Slike ting ser ut til å være fjernet. Jada, du kan gjøre de samme taktiske trekkene - men de virker ikke like jevnlig.

En annen nyhet er et tillitssystem. Her forteller spillere, fans, styret deg hva man synes om signeringer, finansene og hvordan det går i kamper. Riktignok er dette systemet ikke helt feilfritt (jeg signerte en angriper som banket inn 7 mål på 10 kamper, men ble skadet - og fansen var veldig irritert over at han var bortkastet penger.) Likevel gir det deg mer info om hva du eventuelt må gjøre for å ikke få sparken.

Det er også laget et transfer centre, som i starten er forvirrende (tidligere var det enkelt å se hvilke spillere man hadde kjøpt, og solgt), som viser deg alle bud og overganger. Når du blir vant til det er det en god oversikt (hei, har jeg lagt inn bud på 79 spillere på en sesong? Jaja).

Ingen revolusjon, men...

Andre nyheter er et nytt skin (rosa?), bedre finanssystem (man tjener penger på flere områder, og kan flytte penger fra lønningsbudsjettet til overgangsbudsjettet), fandager, genererte bilder (nye spillere som dukker opp har en grafisk representasjon av hvordan de ser ut), samt en god forbedring av det å være landslagstrener.

For nykommere har man også laget en god hjelpefunksjon (alle som har spilt minimum to versjoner tidligere vil garantert slå den av fort). I tillegg er det mange andre små nyheter (se blant annet i karusellen under)

«Football Manager 08» er ingen revolusjon, men de nyhetene som har kommet er såpass gode at er du fan bør du løpe til butikken og kansellere alle sosiale aktiviteter. Denne gangen kan også spillet anbefales til nykommere, mest av alt på grunn av den gode hjelpefunksjonen som er laget.

Så kan man bare håpe neste gang at man faktisk kan delegere treningen til assistenten, og at det blir mulig å skrike til spillerne under kampen. Akkurat nå er det de to funksjonene som savnes mest.

Om det er bra? Sist sa vi at crack ikke er like avhengighetsskapende, det stemmer fortsatt. Ingen over, ingen ved siden og ingen i nærheten.

Les flere spillsaker på våre spillsider.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere