RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

«The Orange Box» er tidenes samling av skytespill

Sist oppdatert:
Alt annet kan bare skygge banen, «The Orange Box» er her.

Klikk på playknappen over for å se en bildemontasje fra alle spillene i pakken.

(Spillmagasinet): Når en utvikler eller utgiver bestemmer seg for å lage en samlepakke, pleier vi stort sett å få servert ett toppspill og en haug kalkuner.

Valve har derimot bestemt seg for å gå mot strømmen og følge i fotsporene til EAs massive «Command & Conquer»-pakke, med «Orange Box» betyr det enormt god valuta for pengene.

«H-L 2» og «Episode One»

«Half-Life 2» ble sluppet i 2004 og regnes av mange, meg inkludert, for å være tidenes beste skytespill. Spillet er andre del i den spennende fortellingen om forskeren Gordon Freemans kamp mot diverse ondskap, og alt fra det visuelle designet til kampene er så tett opp mot perfekt som noe kan komme.

[ Les anmeldelsen her ]

«Episode One» begynner der hvor forgjengeren slutter og holder for det meste samme høye nivå. I tillegg lar utvidelsen den rappkjefta Alyx Vance komme mer til, og samspillet mellom henne og Gordon er høyst underholdende.

[ Les anmeldelsen her ]

Før jeg begynte på «Episode Two» spilte jeg gjennom disse to, og jeg kan med glede melde om at de fortsatt er helt suverene.

Bortsett fra at spillene ikke ser like hotte ut, er de like morsomme i dag som for tre år siden. Det å syte over grafikken er for øvrig like teit som å mene at «Casablanca» er dårligere fordi den er i sort-hvitt.

«Episode Two»

«Half-Life 2: Episode Two» har vi skrevet en egen sak om og den finner du her.

«Portal»

Førstepersons-tenkespillet «Portal» begynte sitt liv som studentprosjektet «Narbacular Drop». Valve-sjefen Gabe Newell likte det så godt at han ansatte hele gjengen og lot dem gjøre det om til et skikkelig spill.

Selve greia med «Portal» er at du utelukkende kan bruke portaler for å komme deg gjennom banene. Hvis du for eksempel plasserer en i taket og det er en på bakken, faller du ned fra taket hvis du hopper inn i den.

Det er forferdelig vanskelig å forklare på en underholdende måte, men «Portal» er artig og brettene blir etterhvert djevelsk vanskelige. Dessverre er det ikke så altfor mange av dem og det tar ikke mer enn et par timer å spille gjennom spillet.

Sånn som det er nå, er «Portal» en artig demonstrasjon av en underholdende teknologi som ihvertfall jeg gleder meg til dukker opp i et skikkelig spill. Og til de som tenker «Prey» - dette er mye, mye heftigere.

«Team Fortress 2»

Hvis du er glad i lagbaserte skytespill, har du en rekke glimrende alternativer å velge mellom. «Battlefield 2» og «Battlefield 2142» er fortsatt kjempeartige, mens det splitter nye «Quake Wars» imponerer stort.

Nå kan du føye «Team Fortress 2» til den lista, for spillet som har vært under utvikling i rundt ti år er noe av det morsomste jeg har spilt på nett på lenge. Spillet beskrives best som en tegneserieaktig og mye simplere variant av «Battlefield 2».

Hver gang du starter velger du hva slags type soldat du vil spille, og kaster deg så inn i kampene på et av de meget godt balanserte brettene. Ingen av lagene har en fordel og samtlige klasser har et nemesis.

Resultatet er en rekke intense, krevende og meget underholdende fighter, og sammen med de riktige menneskene er «Team Fortress 2» kanon.

PC eller konsoll?

«Orange Box» slippes både til PS3, PC og Xbox 360, og jeg har testet de to siste. Bortsett fra at PC-utgaven har hakket vassere grafikk, er de to versjonene stort sett like.

Den eneste forskjellen er egentlig kontrollen, hvor ihvertfall jeg mener at tastatur og mus er mye mer behagelig å spille med. Spillene krever ofte at du er utrolig presis og veldig kjapp med siktet, og jeg synes ikke at styrestikkene henger med.

PC-versjonen fortjener for øvrig skryt for de lave systemkravene. Min maskin var nesten ny da «Half-Life 2» kom, og drar alle de fem spillene i en ok oppløsning med et greit detaljnivå.

Konklusjon

«Orange Box» byr på fem spillperler og er enkelt og greit et must for alle skytespillfans.

«Episode Two» er verdt prisen alene (ihvertfall hvis du kjøper pakken over Steam), «Half-Life 2» og «Episode One» er like artige nå som da de kom, og «Portal» og «Team Fortress 2» viser at det som er gratis også kan være godt.

PS: Hvis du har god nok PC til å kjøre spillene, bør du kjøpe «Orange Box» fra Steam. Med dagens lave dollarkurs koster det bare rundt 250 kroner.

Les flere spillsaker på våre spillsider.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere