RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Disse parene har størst makt

Sist oppdatert:
Se listen over de mektigste parene i Media-Norge. Er du enig? Stem på dine kandidater.

En rekke sentrale maktutøvere i den «fjerde statsmakt» har forbindelser langt utover det profesjonelle. I en serie artikler vil NA24 Propaganda kåre medieparene som har mest makt i Norge.

Er du enig i NA24 Propagandas vurdering? Her kan du stemme selv.

Les mer: Mektige par i hjerter
Les mer: Parene som ikke nådde opp

1. Jorunn Stølan, journalist i VG, gift med Bernt Olufsen, sjefredaktør i VG.

VG er Norges største avis, og det er Bernt Olufsen som er avisens myndige sjefredaktør. Han fant sin utkårede i nettopp VG i en fremtredene journalist som blant annet har et SKUP-diplom ved årets store journalistkonferanse.

- Det har vært en større ulempe enn en fordel å jobb under samme tak, sier Olufsen til NA24.

Les mer: «Det har vært murring, det skal jeg love deg.»

NA24 Propaganda - Norges største medienettsted

2. Trygve Hegnar, redaktør i Kapital og Finansavisen, sammen med Vibeke Holth, journalist i Kapital.

De fleste kjenner til Trygve Hegnar som redaktøren som omdefinerte næringslivspressen med det kvasse økonomitidsskriftet Kapital. Siden oppstarten på 70-tallet har dette vært en avslørende, fryktet og ikke minst uredd publikasjon. Hegnars daglige lederkommentarer i Finansavisen leses av mange - og blir ofte diskutert.

Det skapte oppstyr da det ble kjent at Hegnar gikk fra sin kone og ble sammen med Kapital-journalist Vibeke Holth. Hun har stått bak flere av de mest saftige avsløringene i bladet og er kjent som en uredd og aggressiv journalist. En av de som har fått smake den publisistiske pisken er advokat Per Danielsen – som også har kjørt flere rettssaker mot Hegnar-systemet.

Duoen utøver makt i tospann i spaltene daglig.

Er du enig i NA24 Propagandas vurdering? Her kan du stemme selv.

Ikke personlig
Journalist Holth bekrefter at hun er kjæreste med redaktør Trygve Hegnar.

- Ja, vi er sammen, men jeg vil ikke svare på personlige spørsmål, sier hun til NA24 Propaganda og legger til at det hun skriver skal være i fokus, ikke henne som person.

- Ring Trygve, hvis han kommenterer, kan kanskje jeg også gjøre det, sier hun

Hegnar vil overhodet ikke kommentere saken, og sier det blir umulig og helt feil.

- Men jeg ser ditt journalistiske poeng med en slik sak, sier han.

3. Kjersti Løken Stavrum (redaktør for A-magasinet i Aftenposten), gift med Gunnar Stavrum (ansvarlig redaktør og administrerende direktør i Nettavisen).

Gunnar Stavrum styrer TV 2 Interaktiv, Nettavisen og Side2. Mer mektig blir han dersom TV 2 Interaktiv smeltes sammen med nettvirksomheten til A-pressen og Egmont. Han har også en bred journalistisk erfaring fra flere redaksjoner, blant annet Dagens Næringsliv og som sjefredaktør i Økonomisk Rapport. Hans kone er redaktør i A-Magasinet, Aftenpostens fredagsmagasin som ble relansert høsten 2005. Hun har styrt det til å bli en gigantisk suksess for Aftenposten.

- Jeg opplever ikke dette som ukomplisert, men jeg har lært meg å være varsom, sier A-magasinredaktøren til NA24.

(Gunnar Stavrum er styremedlem i NA24.)

4. Kari Storletten, innenrikssjef i Aftenposten, gift med Olav Versto, politisk redaktør i VG.

Storsletten var tidligere kanalsjef i P2, men hoppet over til Aftenposten der hun er innenrikssjef. Aftenposten er en av Norges mest toneangivende aviser. Det kan man i høyeste grad også si om VG, der Olav Versto har en stødig hånd om VGs mektige politiske avdeling, som blant annet sto bak Valla-saken og en hel rekke store avsløringer som har rystet det politiske Norge og satt dagsorden.

5. Kari Aarstad Aase, avdelingsleder i «VG hjelper deg», gift med Torry Pedersen, ansvarlig redaktør i VG Nett.

Kari Aarstad Aase og Torry Pedersen kvalifiserer også til en plass blant de mektigste. Pedersen er sjef for det som har blitt en av Norge viktigste mediekanaler. Forrige uke var svimlende 2,6 millioner unike brukere innom VG-nett. VG Hjelper deg er forbrukersatsningen til VG-universet og er som resten av avisen en viktig premissleverandør til forbrukerjournalistikken.

- Jeg har aldri synes det har vært uproblematisk, men jeg har alltid gjort mitt ytterste for å holde våre roller atskilt. For øvrig registrerer jeg at det er mange som mener noe om temaet, sier Aase til NA24.

6. Kjell Øvre-Helland, nyhetsdirektør i TV 2, gift med Kari Pedersen, journalist i Bergens Tidende.

Som TV 2-sjefens høyre hånd og den daglige sjef for nyhetsdekningen i en av de to tv-gigantene i Norge, utøver Øvre-Helland betydelig makt ved å kunne sette dagsorden og vinkle profilen på TV 2-systemets dekning av nyhetssaker. Pedersen har gjennom sitt virke innenfor politikk og økonomi i en av landets største aviser makt til å sette dagsorden og påvirke sine lesere om vesentlige samfunnsforhold.

Er du enig i NA24 Propagandas vurdering? Her kan du stemme selv.

7. Ales Ree, prosjektleder i NRK, gift med Anders Giæver, sjef for leder- og kommentatoravdelingen i VG.

Ales Ree har stått bak flere suksesser i NRK mens Giæver er Norges mektigste mediekommentator. Begge er dermed store premissleverandører for hva som er hot og hva som er not i norsk mediemarked.


I fjor fikk Giæver en solid dose pepper i den såkalte «nettverksdebatten». Han er gift med NRKs Ales Ree som har vært prosjektleder for «Store Studio» og programmet «Tilbake til 80-tallet» på statskanalen.

- Dette er problemstillinger vi tar veldig seriøst, sier Giæver til NA24 Propaganda, nesten i kor med Ree som sier det ikke har vært noen praktiske problemer knyttet til dette.

- Det hender vi diskuterer jobb, men vi pålegger hverandre hundre prosent taushetsplikt og jeg er helt sikker på at ingen av oss går videre med det, sier hun.

Men Giæver sier man kan oppleve dilemmaer. Han skrev selv kommentaren «Et folk - av inhabile» i 2003 hvor han blant annet sa «Hvis norsk offentlighet er en andedam, så er norsk mediemiljø en sølepytt».

- Se på Fredrik Skavlan som jeg har kjent i over 20 år. Plutselig er han en kjendis og automatisk av nyhetens interesse for min avis, sier Giæver, og legger til at man ikke kan avslutte et vennskap av den grunn.

8. Rentejournalist Anne Kari Haug, journalist i Dagens Næringsliv, gift med sjeføkonom Øystein Dørum i DnB Nor.

- Vi er det eneste paret som praktisk talt tar med oss pengepolitikken til sengs, sier Øystein Dørum, men sier han nok får mindre spalteplass som følge av at kona skriver om makroøkonomi i den rosa avisen.

Mange gjør opp sin mening om svært viktige forhold i sitt økonomiske liv basert på innspill fra ekteparet Dørum og Haug. Hun er en av Norges ledende journalister innenfor makroøkonomi, rente og pengepolitikk og følger området tett for Dagens Næringsliv. Samtidig er Dørum den som tolker verdens og Norges økonomiske tilstand og målbærer denne på vegne av landets største bank. Dørum er strengt tatt ikke en mediemann, men vi lar det slippe gjennom siden han er en respektert og mye lest spaltist i diverse medier.

Når du tar beslutninger om viktige økonomiske veivalg er det derfor stor sjanse på at familien Dørum/Haug har hatt en aldri så liten finger med i spillet.

9. Ingvild Jensen, avdelingsleder i TV 2 Nyhetene, gift med Eirik Mosveen, leder i VGs samfunnsredaksjon.

Eirik Mosveen har stått bak flere av de mest betydningsfulle avslørende reportasjene i VG. Den kanskje heftigste var Valla-saken, som sendte LO ut i sitt verste uvær noensinne. Han er kjent som en av de hvasseste journalistene i Akersgaten. Samtidig er han gift med Ingvild Jensen som er en av lederne i TV 2 Nyhetene. Hun setter dagsorden på hvordan Norges største kommersielle TV-kanal, med betydelig troverdighet og gode seertall, speiler politikk og samfunnsliv.

- Vi har noen ganger gått i næringa til hverandre, sier han, men sier det var før de begge ble mellomledere i sine respektive mediehus.

10. Hege Duckert, kulturredaktør i Dagbladet, gift med Stein Hernes, pressesjef i Olje- og energidepartementet.

Hege Duckert har lenge vært en toneangivende kulturjournalist i Dagbladet. Hun ble for alvor kjent etter at hun skal ha pleid et privat vennskap til kronprinsen og kronprinsessen. Spetakkelet startet da Duckert giftet seg og Haakon Magnus og Mette Marit kom som gjester.

Det gjorde ikke Dagbladet – men Se og Hør foreviget flere på vei inn. Dermed startet en stor debatt om tette koblinger mellom fremtredende mediepersonligheter og mektige samfunnstopper – en debatt som for mange ble ubehagelig. Hernes er sønn av tidligere utdanningsminister Gudmund Hærnes og styrer hva journalister får (og ikke får) av kommentarer fra det mektige olje- og energidepartementet.

- Man skal være bevist sin rolle, og det er helt sikkert ting vi ikke deler, sier Hernes til NA24.

Er du enig i NA24 Propagandas vurdering? Her kan du stemme selv.

Les også: Parene som ikke nådde opp
Les også: Mektige par i hjerter

Hvorfor er dette viktig?

Mediene er svært viktige kanaler for kunnskap og forståelse av samfunnet rundt oss. NA24 har sett nærmere på de ulike parforholdene i mediebransjen.

Journalister er som mennesker i andre yrkesgrupper – de har en tendens til å finne seg en livsledsager som jobber med det samme som seg selv. Er dette uproblematisk? Nei, er det flere som hevder – bare dersom det ikke er kjent.

Listen er bygget opp av subjektive kriterier – og hos andre ville kanskje listen sett annerledes ut. Men vi har nå gjort et utvalgt og en rangering som NA24 står for. Er du uenig? Har vi glemt noen? Diskuter gjerne saken her på NA24.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere