RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Telenor tilbake på NIX

Ikke overraskende gjør nå Telenor helomvending i den omstridte NIX-saken.

Det har i sommer stormet kraftig rundt Telenor etter at de valgte å trekke seg fra det som gjerne omtales som knutepunktet for internettrafikk i Norge: NIX – Norwegian Internet Exchange.

Telenor trakk seg ut fra NIX 1. juli i år. Telenor hevdet først at det var sikkerhetsmessige årsaker som var grunnlaget for at de trakk seg for samtrafikkpunktet for de største internettaktørene i Norge.

Det viste seg derimot etter hvert at det var Telenors ønske om å ikke ha de største innholdsleverandørene som gratispassasjerer som var årsaken – og da i særdeleshet Schibsted. Telenor hevdet at Schibsted snyltet på det store spleiselaget som internett var ved å kunne koble seg gratis til de store internettleverandørene ved å ha en svært billig tilkobling gjennom NIX.

Tidligere i sommer gjorde NIX hasteendringer i regelverket. Dette skjedde etter at NIX-sjef Kjetil Otter Olsen hevdet å bli informert gjennom Nettavisen at det Telenor egentlig var misfornøyd med var regelverket som NIX benytter. Regelverket har ikke blitt oppdatert på mange år, men derimot har praksisen endret seg betydelig etter at innholdsleverandører slapp til.

Telenor fortalte på det tidspunktet at de regnet med at det var stor sannsynlighet for at de ville revurdere sitt forhold til NIX etter denne endringen, men at ferieavvikling gjorde at de ikke kunne ta skikkelig stilling til saken når endringene skjedde.

Nå ser det derimot ut til at Telenor har bestemt seg: Ifølge Journalisten.no fortalte Berit Svendsen, divisjonsdirektør i Telenor, at Telenor trolig vil koble seg tilbake på NIX i løpet av fjerde kvartal.

Som Nettavisen tidligere har skrevet vil ikke dette ha noen som helst praktisk betydning med tanke på at regelendringen på NIX med sikkerhet sørger for at Telenor og de andre internettleverandørene ikke lenger trenger å utveksle trafikk direkte med innholdsleverandørene. Dermed må aktører som Schibsted fortsatt betale for egne linjer til Telenor eller skaffe seg avtaler med andre aktører som igjen har avtaler med Telenor.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere