Kontakt oss
RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no

- Påvirker ikke økonomien

Hva skjer med økonomien når børsen faller?
Sist oppdatert:

Børsuro har preget verdens finansmedier de siste ukene. I USA har de opplevd det verste børsfallet på tre år og resten av verden har fulgt med ned. Siden Oslo Børs startet nedturen fra toppen i midten av juli, hadde hovedindeksen falt med 7,7 prosent fredag ettermiddag.

NA24 - din næringslivsavis

Men hvor alvorlig er børsuroen for økonomien i samfunnet for øvrig? To samfunnsøkonomer NA24 har snakket med gir svaret.

-Blir mye markedsstøy
- Det vi opplever nå er en bevegelse mot mer normal prising av kreditt. Da ramler det en del skjeletter ut av skapet og blir mye markedsstøy. Men de underliggende forholdene i samfunnsøkonomien er de samme for noen måneder siden, sier sjeføkonom i DnB NOR, Øystein Dørum, til NA24.

- Det må skje mye mer enn det vi nå opplever. Selv etter den svarte børsdagen i 1987 var det ikke mye effekt på samfunnsøkonomien. Og den kom seg fort opp igjen, istemmer sjeføkonom i Nordea, Steinar Juel.

Dørum forteller at det som er essensen nå er at det i lengre tid har vært klart at risiko i finansmarkedet har vært lavt priset. Rentenivået har vært lavt, konjunkturene gode, det har vært små tap i bankene og høy inntjening i bedriftene. Generelt sett har det vært mye penger i omløp, mye likviditet globalt. Det har medført et press på avkastning og presset risikoen ned.

- Nå snakker vi om tap for avgrensede deler av økonomien og det er tap som er lette å bære for dem som tar dem. De som har investert i private equity og hedgefond er formuende personer som har råd til å ta disse tapene, sier sjeføkonomen.

To ting som bekymrer
Dørum mener at det er to ting man skal være bekymret for. Den første er at långivere blir litt mer risikoaverse og skrur opp prisene såpass mye at investeringer i næringslivet rammes. Det andre er at nedgangen i det amerikanske boligmarkedet drar med seg økonomien. Boligprisene presses ned og amerikanske husholdninger ser at verdien på deres viktigste spareobjekt synker.

Juel mener uansett det skal ganske store endringer til for at det i seg selv skal slå ut i en svakere vekst.

- Det som kanskje er viktigere enn børsutviklingen er at kostnadene på lån har gått en god del opp og det slår i sin tur inn på en del av de bedriftene som ikke er blant de mest kredittverdige. Men det er ikke så alvorlig at det truer ennå, sier Nordea-økonomen. Ifølge ham er det likeså mye et spørsmål om hva som kom først.

- Hva kom først?
- Det vi ser nå er et utslag av at det har skjedd noe med økonomien. Spesielt i USA. Der har boligmarkedet sviktet og en del har fått problemer fordi renten har gått opp. Det slår i sin tur tilbake på finansmarkedet, sier han.

- Nå er det litt som høna og egget. Hva kom først? Vi må regne med at bedrifter ikke vil tjene like mye som de har gjort, dermed kan det komme en korreksjon. Det vi ser nå er en refleks av at det er mindre tilførsel av penger. Mindre likviditet på børsen, legger han til.

Heller ikke Det internasjonale valutafondet (IMF) tror børsuroen som rammer sentrale markeder i Amerika, Asia og Europa vil slå negativt ut på økonomien som helhet. I et intervju med Financial Times fredag sier IMF-direktør John Lipsky at de ikke er rede til å revidere sin spådom om en vekst i verdensøkonomien på 5,2 prosent i år. Øystein Dørum er enig med Lipsky.

- Jeg har holdt på med prognoser i over 20 år. Å tro at jeg ved hva som skal skje i morgen¿ Jeg skal være ydmyk når sier noe om hva som skal skje, men hovedsynet er at dette ikke vil smitte over på økonomien, avslutter han.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere