RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Et halvt år med Vista-problemer

Sist oppdatert:
Vi gjør opp status med Microsofts nye operativsystem. Det er ganske skuffende.

Da Microsoft lanserte operativsystemet, mente de at dette var det mest gjennomtestede produktet fra selskapet noen sinne. Programvaregiganten opplyste at det operativsystemet skulle støtte flere typer maskinvare enn du kunne drømme om. En overgang skulle overhode ikke være noe problem.

De som stolte på Microsofts utsagn gikk derimot på en kjempeblemme. Microsofts nye operativsystem Windows Vista har vært i salg i seks-åtte måneder siden lanseringen i bedriftsmarkedet og privatmarkedet. Operativsystemet var smekkfullt av småfeil som gjorde operativsystemet nærmest ubrukelig. Folk hadde store problemer med å få særlig skriverne sine til å fungere, filbehandlingen var svært treg, støtten for AMD-baserte systemer var svært dårlig. Populær programvare som Photoshop fungerte ikke, og listen bare fortsetter.

Etter et halvt år skulle vi mene at både Microsoft og andre produsenter av programvare og maskinvare har hatt mer enn nok tid til å gjøre ting fullt ut operasjonelt.

Har møtt stor motstand
For å illustrere hvor store problemer det har vært med Vista, har store PC-leverandører som Dell blitt presset til å gå tilbake til å tilby Windows XP på splitter nye pc-er fordi folk ikke er fornøyd med Vista. Reuters rapportere også før helga at misfornøyde Vista-kunder skapte salgsboom for XP. Microsoft mener derimot at det bare er en svært liten andel som bryr seg om dette, og at Vista selger i rekordfart.

Hva rekordfart egentlig betyr er derimot usikkert. Vista selger raskere enn Windows XP i antall enheter, men PC-markedet har vokst ekstremt siden XP ble lansert, og det er ingen som har levert tall på hvor stor andel som har valgt å gå over til Vista.

Dell sendte også nylig ut en ny restore-CD til enkelte av sine kunder fordi den forrige versjonen ikke var god nok, og en kraftig advarsel om at enkelte drivere måtte oppdateres, ellers risikerte man at maskinen plutselig ikke skulle finne operativsystemet.

Det positive
Dessverre er det ikke slik at Vista nå har vokst seg til å bli et modent operativsystem, men la oss ta det positive først.

Siden Vista ble lansert rundt nyttår har det ikke vært registrert noen større virusangrep mot den nye plattformen, som Microsoft er bygget opp fra bunnen av med tanke på sikkerhet. Windows XP har vært svært mye plaget med sikkerhetshull, og så langt kan det se ut til at Microsoft har lykkes med å lage et langt sikrere operativsystem.

Støtten for en del populær programvare har også blitt langt bedre. Microsoft har sluppet flere oppdateringer til operativsystemet som har gjort at noen av de mest populære programmene på markedet nå også skal fungere med Vista.

Programmer fungerer ikke
Til tross for dette er det i de fleste tilfeller fornuftig å benytte helt ny programvare til Vista. Winamp har fortsatt ikke fullgod støtte, og har du planer om å benytte Photoshop og andre Adobe-programmer er det absolutt å anbefale å benytte den splitter nye CS3-utgaven, for selv etter Microsofts kompabilitetsoppgraderinger er det ting som lugger under Vista med CS2.

I løpet av de siste månedene har det også blitt mulig å koble på stadig flere typer utstyr, men dessverre er det fortsatt alt for mye som ikke fungerer helt optimalt – eller som ikke fungerer i det hele tatt. Senest i helga skulle jeg koble på en eldre Lexar-kortleser som Vista ikke forstod noe av og som det ikke fantes drivere til.

Giganter har problemer
Enorme selskaper som Nvidia og Creative har heller enda ikke fått helt dreisen på Vista. Nvidia har for eksempel fortsatt ikke fått strøm- og støyreduksjonsmekanismen i AMDs prosessorer til å fungere som det skal under Vista, de har hatt enorme problemer med skjermkortdriverne og ikke minst har de ikke fått nettverkskortene sine til å gå på full hastighet. Dette er problemer som rammer tusenvis av personer bare i Norge.

Creative på sin side sliter voldsomt med lyddriverne til sine lydkort. Microsoft har lagt om måten lyd behandles på i Vista, og dette har gjort at datamaskiner med SoundBlaster-lydkort har fått mindre funksjoner og opplevd stor ustabilitet. Noen endelig løsning på problemet er ikke klar, selv om selskapet forsøker å jobbe rundt problemet.

Treg filbehandling
Microsoft har skrytt mye av den nye filbehandlingen med raskt søk og metatagger. Resultat står ikke til forventningene. Den nye filutforskeren er ganske humørsyk og reagerer ofte ganske tregt. Det er likevel bare småtteri i forhold til problemene som eksisterer ved flytting og kopiering av filer, spesielt over nettverk.

Vista har blitt notorisk kjent for å kopiere filer med svært lav hastighet, og ofte bruker den flere minutter bare på å beregne hvor lang tid det vil ta å kopiere filene før det skjer noe i det hele tatt. Microsoft sier de jobber med problemet, og det er lov å håpe at de fikser dette problemet i Service Pack 1.

Og når vi først er inne på problemer med filbehandlingen: Det er ganske normalt å dele opp en harddisk i flere partisjoner. Mange har for eksempel en ganske liten C-partisjon som bare har operativsystemet, en egen partisjon for å installere programmer og en siste partisjon hvor alle andre dokumenter lagres.

Du har ikke helt kontroll
Med Vista er det ikke bare enkelt å vite hvordan en skal dele opp harddisken. Mange programmer, inkludert programmer fra Microsoft og Adobe, insisterer på å lagre store mengder informasjon, ikke bare noen få megabyte, på operativsystempartisjonen, selv om du sier at et program skal installere seg på en annen partisjon.

Det betyr at du faktisk kan havne i en situasjon der du ikke får installert et program på datamaskinen din uansett hvor mye ledig harddiskplass du har.

Elendig 64-bit
Vista var også det første operativsystemet som virkelig skulle kunne utnytte moderne prosessorer med 64-bit-kompatible prosessorer, selv om det også har eksistert en 64-bit-utgave av XP. Med 64-bit-utgaven av operativsystemet skal du i prinsippet kunne få dobbel ytelse i en rekke programmer som er laget for nettopp dette.

I stedet har 64-bits-utgaven av Vista blitt en stor fiasko. En lang, lang rekke programmer fungerer ikke i et 64-bits-system, til tross for at Vista i utgangspunktet sømløst skal kunne kjøre 32-bitsprogrammer på 64 bit. Ikke en gang Microsofts egen Internet Explorer i 64-bit-utgave fungerer som den skal.

Nettavisen har tidligere snakket med Microsoft angående problemene med 64-bits-utgaven, og de legger ikke skjul på at 64-bitsutgaven i dag er unødvendig og ubrukelig for folk flest. Går vi noen år tilbake var det meningen at Vista nærmest utelukkende skulle være 64-bit, men at 32-bit-egenskaper skulle være tilstede for eldre maskiner.

Turbo uten futt
Microsoft har også skrytt mye av funksjonen ReadyBoost, som skulle gjøre Vista raskere ved hjelp av en liten minnepinne.

Denne funksjonen har det derimot vist seg at absolutt ikke gjør Vista raskere - med mindre maskinen står på døgnet rundt og aldri blir skurdd av.

Utover dette har også Vista noen merkelige bugs som dukker opp med ujevne mellomrom. Blant annet har Vista en tendens til å blende ned lysstyrken på LCD-skjermer rett etter at operativsystemet har lastet, og det er umulig å få opp lysstyrken uten å restarte maskinen.

Mange feil, men kan reddes
Alt i alt fremstår Vista etter et halvt år som en penere, tregere og sikrere utgave av Windows XP, med flere feil og store kompabilitetsproblemer.

Ryktene svirrer stort om når den store oppgraderingspakken Service Pack 1 skal komme, men mye tyder på at den er ferdig i november. Det var Service Pack 1 som reddet både Windows XP og Windows 2000, og vi får håpe at Microsoft klarer å hale Vista i land som et brukbart operativsystem et år etter lansering.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere