RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Weber den store

Sist oppdatert:
Eberhard Weber – Jan Garbareks bassist gjennom flere tiår – blei ramma av slag for noen måneder siden. Forhåpentligvis kommer han tilbake for fullt, men i mellomtida kan vi glede oss over markeringa av 65-års dagen hans for vel to år siden. Det blei en gedigen musikalsk fest med blant annet Gary Burton og Jan Garbarek på gjestelista.

Eberhard Weber

Stages of a Long Journey

ECM/Grappa/Musikkoperatørene

Helt siden tidlig på 60-tallet har Eberhard Weber vært en av Europas aller viktigste bassister. I utgangspunktet jobba han mye i et ganske så tradisjonell bebop-uttrykk, men mer eller mindre samtidig med at det tyske selskapet ECM så dagens lys, ble Weber i stadig større grad ei original stemme.

Weber er kjent for sin helt særegne sound noe som kommer hans unike «sjølkomponerte» bass uten «kropp». På sett og vis er det en blanding av en akustisk og en elektrisk bass og Weber har utvikla en helt spesiell varme i tonen sin.

Denne varmen har vi her hjemme blitt godt kjent med gjennom Webers nære samarbeid gjennom flere tiår med vår egen Jan Garbarek. I den samme gruppa har også tangentmann Rainer Brüninghaus og perkusjonist Marilyn Mazur også spilt sentrale roller i mange år. De er også invitert med på bursdagsselskapet i Webers opprinnelige hjemby, Stuttgart.

Når det først skulle inviteres til fest, så skulle det ikke spares på noe. SWR Stuttgart Symphony Orchestra under ledelse av Roland Kluttig hadde på ingen måte noe mot å jobbe med byens store jazzsønn og det er tydelig at de synes om arrangementene Weber skrev for orkesteret.

På sett og vis blei disse to konsertene i mars 2005 både et tilbakeblikk og en måte skue framover på. Webers gode venn og kollega fra 60-tallet, pianisten Wolfgang Dauner, er også hjertelig til stede og vi møter de to i en duoversjon av standardlåta «Yesterdays» – der Weber faktisk spiller ekte kontrabass som han gjorde i gamle dager.

En annen gammel kollega er supervibrafonist Gary Burton som vi treffer på flere av låtene. Vår egen gigant Jan Garbarek har heller ingenting mot å hylle sin nære venn og kollega og måten han trøkker til på i Carla Bleys «Syndrome» er ikke mindre enn sjeldent.

Weber overrasker også med et samarbeid med den sveitsiske perkusjonisten Reto Weber og hans våpendrager, rapperen Nino G. som beatbox.

Musikken er strålende og en slags oppsummering av hvem og hva Eberhard Weber er. Det er ikke hver dag ECM slår til med tekst i omslagsheftet heller, men denne gangen er det også på plass og bedre mann enn den engelske professoren Michael Tucker – som også har skrevet bok om Garbarek – til å ta seg av det, finnes neppe.

Måtte Eberhard Weber komme seg skikkelig på beina igjen så raskt som mulig. Til det skjer kan vi hygge oss mye og lenge med «Stages of a Long Journey».

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere