RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Muslimer kritiserer konvertering

Foto: Kyrre Lien (Scanpix)
Sist oppdatert:
Islamsk Råd i Norge advarer kristne misjonærer mot å utnytte mennesker i nød.

Generalsekretær Mohammad Sultan Islamsk Råd Norge er kritisk til at om lag 20 afghanske asylsøkere har konvertert til kristendommen.

- Vi stiller oss kritiske til konvertering der mennesker i nød blir utnyttet, selv om vi ikke kan fastslå at det har skjedd i dette tilfellet, sier Shoaib til Nettavisen.

Les også: Selbekk gir afghanerne støtte

Enkelte har hevdet at afghanerne har konvertert for å slippe å bli tvangsreturnert til hjemlandet. Islamsk Råd Norge har ingen kommentarer til påstandene.

- Vi ønsker ikke å spekulere i hvorfor disse velger å konvertere, sier Shoaib.

20 nykristne afghanere
Blant de 45 afghanerne som slo leir foran Stortinget forrige uke, har rundt 20 personer konvertert til kristendommen.

- Jeg er en av om lag 20 personer som har konvertert til kristendommen i Norge. For meg og de andre er det svært farlig å reise tilbake til Afghanistan, sier 21 år gamle Jalil Yakqobi til Nettavisen.

Jalil Yakqobi sier at han har konvertert ut fra personlig overbevisning. Nå frykter han for sitt liv som kristen i Afghanistan.

- Dette er en personlig sak, og har ingenting å gjøre med min sak som asylsøker. For meg og andre er det veldig farlig å reise tilbake til Afghanistan. Du blir drept etter islamske lover når du konverterer til en annen religion, hevder 21-åringen.

Islamsk Råd Norge mener norske myndigheter må avgjøre om det er for farlig å sende asylsøkerne tilbake til Afghanistan.

- Spørsmålet er ikke hvorvidt de blir drept etter islamske lover, men om de vil bli drept ved retur til Afghanistan. Dette er opp til norske myndigheter å vurdere, vi besitter ikke kapasitet eller kompetanse for å kunne utrede situasjonen i Afghanistan, sier generalsekretær Shoaib Mohammad Sultan

- Det er antagelig også kristne blant de 21 som skulle tvangsreturneres denne uka og neste, men jeg vet ikke sikkert. Vi spør ikke folk om hvem som er kristne eller hvem som er muslimer. Vi ser på religion som en privatsak, sier afghanernes talsmann Zahir Athari til Nettavisen.

- Får dårlig rykte
Nestleder i det nystiftede Innvandrerpartiet (IP), Moussa El-Hage, sier til Nettavisen at norske myndigheters behandling av de afghanske asylsøkerne er paradoksal.

- Jeg tror Norge har politiske motiver for å erklære områder i Afghanistan som trygge. Det er veldig kjent at situasjonen i Afghanistan er ustabil. Hvorfor skulle norske soldater være utplassert der? spør El-Hage.

Han mener at myndighetenes asylpolitikk skaffer Norge et dårlig rykte i muslimske land.

- Nå blir det kjent via medier i muslimske land at den eneste muligheten for å få oppholdstillatelse i Norge, er å konvertere til kristendommen. Det er følsomt tema for muslimer å høre at muslimske asylsøkere konverterer for å bli i Norge, fortsetter han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere