RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Jeg er kristen

Sist oppdatert:
Rundt 20 personer har konvertert til kristendommen, sier en av de afghanske asylsøkerne.

I striden om hjemsendingen av de afghanske asylsøkerne har spørsmålet om konvertering til kristendommen stått sentralt. Lørdag hevdet Utlendingsnemndas direktør Terje Sjeggestad at det ikke stemmer at noen av afghanerne har konvertert til kristendommen, slik biskop Ole Christian Kvarme informerte ham om i en telefonsamtale.

Blant de 45 afghanerne som hadde slått leir foran Stortinget tidligere denne uka, kom det imidlertid fram andre opplysninger.

- Jeg er en av omtrent 20 personer som har konvertert til kristendommen i Norge, sa 21 år gamle Jalil Yakqobi til Nettavisen.

- For meg og de andre er det svært farlig å reise tilbake til Afghanistan, sier 21-åringen.

- Antagelig kristne blant dem
Lørdag skulle 15 afghanere ha vært tvangsreturnert til hjemlandet, og sju til var planlagt sendt ut neste helg. Alle ble varetektsfengslet og sendt til Trandum asylmottak fredag. Jalil Yakqobi er ikke blant disse.

- Det er antagelig også kristne blant de 21 som skulle tvangsreturneres denne uka og neste, men jeg vet ikke sikkert. Vi spør ikke folk om hvem som er kristne eller hvem som er muslimer. Vi ser på religion som en privatsak, sier afghanernes talsmann Zahir Athari til Nettavisen søndag.

- Personlig overbevist
Jalil Yakqobi sier at han har konvertert utfra personlig overbevisning. Nå frykter han for sitt liv som kristen i Afghanistan.

- Dette er en personlig sak, og har ingenting å gjøre med min sak som asylsøker. For meg og andre er det veldig farlig å reise tilbake til Afghanistan. Du blir drept etter islamske lover når du konverterer til en annen religion, hevder 21-åringen.

Norske myndigheter mener også at det kan være farlig å være kristen i Afghanistan. Den planlagte utsendelsen lørdag ble stoppet fordi Oslo-biskop Ole Christian Kvarme ringte til UNE-direktør Sjeggestad og opplyste om at fire afghanere hadde konvertert. Dette hevder Sjeggestad ikke stemmer.

- Vi kjenner disse sakene så godt at det nå ikke er noen tvil om at disse ikke har konvertert, sa Sjeggestad til Nettavisen lørdag.

Biskopen: - Sensitivt
Biskopen ville på sin side ikke si noe mer om hva han vet om saken.

- Det å løfte fram spørsmålet om konvertering i mediene her hjemme er så sensitivt at det i seg selv kan medbringe fare for disse afghanerne. Jeg har mye på hjertet, men av hensyn til afghanerne vil jeg ikke si mer om dette, sa Kvarme til Nettavisen.

I tillegg til opplysningene om religion opplyste Kvarme i telefonsamtalen om at det skal ha blitt vist et innslag på den afghanske tv-kanalen Ariana der asylsøkerne framstilles som kristne.

Afghanernes advokat Preben Kløvfjell er oppgitt over at Sjeggestad og UNE fokuserer på faktisk konvertering framfor denne reportasjen.

- Nå knyttes saken opp mot om de faktisk har konvertert, mens poenget er hvordan dette oppfattes i Afghanistan. Dersom det oppfattes der at de har konvertert, spiller det liten rolle hva den enkelte faktisk tror på, det er ille uansett, sier Kløvfjell.

- Reportasjen er vist
TV 2 var i går i kontakt med kanalen, som hevdet at de ikke kjente til innslaget. I en pressemelding gjentar de afghanske asylsøkerne at det har blitt vist på afghansk tv i mai.

- Den 30. mai mottok vi flere henvendelser fra folk i Afghanistan og Europa, som hadde sett sendingen via den amerikansk-baserte delen av Ariana. Under visningen var det muligheter for publikum å ringe inn til studio. Flere stilte spørsmål om gruppen hadde konvertert til kristendommen. Dette ble da bekreftet av kanalen, skriver Asylmarsjen i sin pressemelding.

Ifølge advokat Kløvfjell skal innslaget også ha vært vist på den arabiske satelittkanalen al-Jazeera.

En gruppe av de afghanske asylsøkerne som ikke er varetektsfengslet, har nå slått leir utenfor Jakob kirke i Oslo. Der blir de så lenge de ikke har noe annet sted å dra.

- Stemningen her er god, men det var vanskelig å sette opp teltene i går da det regnet som verst. Vi ble veldig våte, sier Zahir Athari.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere