RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Stanset hjemsendingen

Sist oppdatert:
Utlendingsnemnda vil sjekke ut tv-innslaget om konvertering.

Utlendingsnemda (UNE) bestemte lørdag at de 15 afghanerne foreløpig ikke skal tvangsutsendes til Afghanistan. Det bekrefter UNE-direktør Terje Sjeggestad overfor Nettavisen.

Bakgrunnen for UNEs kuvending er nye opplysninger om et innslag på den afghanske tv-kanalen Ariana om at noen av afghanerne skal ha konvertert til kristendommen. Derfor frykter de sanksjoner i Afghanistan.

- Vist inne i kirke
Terje Sjeggestad bekrefter at UNE ønsker å se nærmere på disse opplysningene, og at dette er grunnen til at utsendelsen ble stanset.

- Sent fredag kveld ble jeg oppringt av biskop Ole Christian Kvarme, som ga opplysninger om denne reportasjen som skal ha vist afghanerne på pilgrimsvandringen og inne i en kirke, og hevdet at alle hadde konvertert fra islam til kristendommen. Vi har ingen dokumentasjon på dette, men vi må finne ut fakta i denne saken, sier Sjeggestad.

Advokatfirmaet Kløvfjell arbeider intenst i helgen for å få tak i innslaget, som skal ha vært vist på den afghanske tv-kanalen Ariana. De hevder å ha kontaktet UNE gjentatte ganger med opplysninger om innslaget innenfor arbeidstiden fredag.

- Sjeggestad framstiller det som om han ikke visste noe om dette før biskopen ringte han. Det er helt uriktig. Jeg fremmet disse opplysningene gjentatte ganger overfor UNE per faks og telefon i løpet av vanlig arbeidstid fredag, sier advokat Djordje Borojevic i Kløvfjell.

Ikke konvertitter
I tillegg hevdet Oslo-biskop Kvarme i samtalen med Sjeggestad at fire av afghanerne har konvertert til kristendommen.

- Vi brukte kvelden og natta til å sjekke ut dette, og denne informasjonen er ikke riktig, sier Terje Sjeggestad.

- Betyr det at afghanerne har løyet overfor biskopen?

- Jeg aner ikke hvem som har informert hvem om hva, med eller uten vilje, sier UNE-direktøren.

Advokatfirmaet Kløvfjell bekrefter at ingen av deres klienter er konvertitter, og sier at Kvarmes opplysninger baserer seg på en misforståelse.

- Det har vært dårlig kommunikasjon oss imellom. Nå må vi få tak i Kvarme sånn at vi kan samkjøre opplysningene, sier Djordje Borojevic i Kløvfjell.

- Frafalne og gudløse
Advokat Borojevic understreker at det at afghanerne ikke er kristne, ikke betyr at de er trygge fra forfølgelse i hjemlandet.

- Derimot er tre av våre klienter kommunister, og er derfor å regne som gudløse og frafalne fra islam. Dette er kanskje enda verre enn å være kristen i Afghanistan, sier Djordje Borojevic.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere