RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Afghanerne sendes hjem lørdag

Foto: Knut Jul Meland (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Politiet forbereder hjemsendelse av 15 afghanere til Kabul allerede lørdag. 30 juni sendes ytterligere sju ut av landet.

Dette fremgår av en rapport fra Politiets utlendingsenhet, opplyser advokat Aase Karine Sigmond til Aftenposten.no. Hun representerer to av afghanerne.

- 15 afghanske borgere vil uttransporteres lørdag 23. juni. Ytterligere sju skal sendes hjem lørdag om en uke, sier Sigmond til Nettavisen.

Med mindre UDI gjør kuvending, sendes de to afghanerne hun representerer til Kabul i morgen.

Ber UD vente
- Kan dere garantere at vi overlever dette? var spørsmålet fra en av Sigmonds klienter da ble gjort kjent med vedtaket.

Begge afghanerne er tilknyttet deler av Afganistan som preges av sterk uro. De har ingen tilknytning til Kabul, som etter alt å dømme blir deres nye hjemsted fra og med lørdag.

- De frykter for sikkerheten sin, og de frykter for mulighetene til å etablere et nytt liv i en by der forholdene er slik de er i Kabul, sier Sigmond.

Innen kort tid vil FN presentere en rapport som viser hvilke områder av Afghanistan som er ustabile. Advokat Sigmond har sendt en begjæring til UD der hun ber om at utsendelsene ikke skjer før rapporten er klar.

- Vi har ikke fått noe svar fra UD ennå, sier hun.

Venter på Trandum
Kjennelsene i afghanersaken er klare. Samtlige 21 som ble anholdt etter protestaksjonen foran Stortinget er varetektsfengslet i to uker.

Politiet fikk medhold i anmodningen om å plassere afghanerne i varetekt i asylmottaket på Trandum ved politiets utlendingsinternat på Trandum ved Gardermoen av frykt for at de ikke vil reise ut frivillig.

Kun én av de 21 har samtykket i fengslingen mens resten påkjærte kjennelsene til lagmannsretten.

Rundt 45 asylsøkere campet foran Stortinget fra lørdag til torsdag. De kjemper mot tvangsretur til hjemlandet og sa de ville sitte der til politikerne finner en løsning på problemet. Natt til torsdag ble de fjernet av politiet etter at fristen for protesten utløp onsdag klokken 22.

Alle som har søkt asyl og fått avslag, plikter å forlate Norge frivillig og for egen regning. De som ikke forholder seg til dette er det politiets jobb å returnere. Det vil skje så fort som mulig innen varetektstiden utløper, skriver politiet i en pressemelding.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere