RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Røkke pynter med svensker

Sist oppdatert:
Ikke la deg forvirre av den svenske deltagelsen i Aker. Dette er et statlig oppkjøp.

(NA24-KOMMENTAR): Fredag morgen klarte endelig næringsminister Dag Terje Andersen å få gjort et offensivt grep for å demonstrere den etterlengtede aktive næringspolitikken.

Staten går inn med 30 prosent i det nye selskapet Aker Holding, som vil eie 40,1 prosent av Aker Kværner. Kjell Inge Røkke-kontrollerte Aker ASA vil ha 60 prosent, mens den svenske Wallenberg-sfæren (Saab og Investor) totalt får 10 prosent.

Staten investerer i overkant av 4,8 milliarder kroner. Røkke frigjør via Aker ASA 6,4 milliarder kroner.

Kjell Inge Røkke har lenge ønsket å selge seg ned virksomhetene under Aker-paraplyen, og har allerede gjort store salg. Totalt vil han nå ha rundt 15 milliarder kroner tilgjengelig, og han har redusert sin risiko.

Svenskene er med, liksom
Og når Røkke synes det er lurt å selge, står staten klar til å kjøpe. Profilmessig er det sikkert fint å ha med de tradisjonsrike industribyggerne i Wallenberg-familien, og Andersen talte på dagens pressekonferanse om norsk-svensk industrisamarbeid og det positive i at at dette er et samarbeid med private investorer.

Men realiteten er at det bare er staten som tar risiko.

For i det som er offentliggjort om avtalen fremgår det at Wallenberg har sikret seg på alle bauer og kanter, og samtidig gitt fra seg mye av oppsiden. Gjensidige opsjonsavtaler med Aker ASA innebærer at svenskene er garantert å kunne selge sine aksjer etter fire år med en gevinst på 10 prosent. Samtidig kan Aker kreve å kjøpe aksjene etter fire år for 40 prosent mer enn kostpris.

Går virksomheten dårlig, kan altså svenskene selge med en årlig avkastning på snaut 2,5 prosent. Går det bra, kan Aker kjøpe aksjene tilbake til en kurs som gir Wallenberg en årlig gevinst på snaut 9 prosent.

I tillegg har Wallenberg rett til å selge til det som tilsvarer børsverdien av Aker Kværner-aksjene etter syv eller ti år.

Realiteten er at dette for Wallenberg-sfæren er en mindre plassering uten nedside og med begrenset oppside, omtrent som et obligasjonskjøp.

Alle fornøyd, enn så lenge
Det viktige er altså at staten går inn som minoritetsaksjonær i Aker Kværner, med en reell eierandel på 12 prosent (30 prosent av Aker Holding, som eier 40,1 prosent av Aker Kværner). Avtalen binder eierskapet for en periode på ti år.

Som politisk indremedisin er det sikkert fint. Endelig viser man handlekraft. De ansatte i Aker Kværner-konsernet blir fornøyd med avklaringen.

Kjell Inge Røkke er sikkert også fornøyd. Han får frigjort store midler og beholder fortsatt kontrollen. Dessuten får han politisk goodwill.

Prinsipielt er det selvsagt tullete at den norske staten skal øke sin eksponering mot olje- og gassektoren ytterligere. Men de negative sidene ved dette ligger eventuelt langt inne i fremtiden. I alle fall etter neste valg.

Nå går Aker Kværner så det suser. Like morsomt blir det nok ikke å være eier når tidene en gang blir dårligere, og staten blir sittende med medansvar for å kutte kostnader og si opp ansatte. Men det kommer heller ikke før etter neste valg.

Og med Wallenberg som staffasje ser det jo nesten ikke ut som et rødgrønt statsoppkjøp.

Are Slettaner tidligere leder for TV 2 Nettavisens økonomiseksjon, ansvarlig redaktør i iMarkedet.no og redaktør i Finansavisen. Han jobber nå for NA24 fra Houston, USA, og skriver blant annet daglige kommentarartikler. Her kan du lese de siste kommentarene:

Energiske subsidiesluk
Slik taper du på børsen
Svindlere vil overta verden
Avslører luseavkastning
Hvor skal boligprisene?
Båtbrøl og musefis
19 år i koma
Avlat i klimadebatten
Forby, forby!
Merkelig kvotehat

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere