RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Samisk trollmann opphever forbannelsen

Foto: Privat
Sist oppdatert:
– Jeg sto bak 0-6-tapet, sier Mikkel Nils Sara fra Karasjok. Nå lover han å få Brann på rett kjøl igjen.

(iBergen.no) : Fotballdommeren fra Karasjok er tydeligvis en mann som ikke lar seg pelle på nesen. I 1999 gandet han Hammerfest, etter at storkjeftede spillere og trenere i andredivisjonslaget først skjelte ham ut og deretter nektet å unnskylde skyllebøtten.

Nå har mannen latt sine krefter gå ut over Brann. I dag tar han på seg skylden for Branns stjernesmell på Ullevaal, og sier at tapet kan være en utilsiktet virkning av samisk magi.

Skulle hjelpe fetter
– Jeg skulle bare hjelpe Øygard å vinne eller spille jevnt med Brann i cupkampen, siden min fetter er i klubben. Men telefonen fra dem kom dagen før kampen, så jeg fikk for liten tid på meg. Derfor kan det hende at energien først virket mot Lyn, sier Sara til iBergen.no.

– Hvor lenge kan disse kreftene virke?

– Å, den kan vare i et helt år hvis man vil. Det var jo ikke hensikten her. Men det er nok fare for at de to-tre neste kampene kan ryke, sier Sara.

– Kan du ikke oppheve forbannelsen allerede nå?

– Jo, det kan jeg jo, hvis du vil?

– Ja, svært gjerne. Har vi en avtale da?

– Ja, da skal jeg se på det i kveld. Nå er jeg på kjøretur opp på Finnmarksvidda, så jeg kan ikke gjøre det helt med en gang.

– Hvor raskt vil Brann merke forskjell? Allerede mot Aalesund i morgen?

– Nei, det er nok for kort tid. Det kan ta en fire-fem dager, sier Sara.

Søndag er det vestlandsderby mellom Brann og Viking i Stavanger. Den samiske trollmannen håper at opphevelsen av forbannelsen kommer tidsnok til å gi Brann-seier i Stavanger, men tør ikke love noe.

– Jeg har ikke så veldig erfaring med dette. Jeg har bare gandet et fotballag i min tid, sier Sara.

Fikk Alta til å rykke ned
I dagens utgave av Bergensavisen forteller han om sist han lot kreftene gå ut over et fotballag. Den gang var det blant annet den tidligere Brann-spilleren Ivar Morten Normark det gikk ut over. Andredivisjonslaget Alta gikk rett fra en topplassering til nedrykk, og vant ikke en eneste kamp etter at Sara gandet laget.

Blant samer er det velkjent at ganding er noe man ikke gjør med noen, med mindre vedkommende har gjort en noe. Hvis ikke, kan gandingen slå tilbake på en selv. Den samiske fotballdommeren presiserer derfor at han ikke har gandet Brann.

- Brann er et godt lag
– Brann har ikke gjort meg noe. De er et godt lag. Det eneste som skuffet meg, er disse spillerne som gikk på by’n og drakk alkohol. Det var dårlig gjort mot Mons Ivar Mjelde, sier Mikkel Nils Sara.

Trener i Brann, Mons Ivar Mjelde, stiller seg slett ikke avvisende til tanken om at Brann kan være rammet av en forbannelse.

- En skal ha respekt for tankens kraft, og at folk har evner. Jeg har selv ved tidligere anledninger sagt at det må være noen som har stukket knappenåler i noen voodoo-dukker. Så hvis han ringer meg, vil jeg absolutt ta telefonen, sier Mjelde til iBergen.no.

Mjelde tar ellers meldingene om at kraften kan ramme rødtrøyene i de to kommende serierundene med stor ro.

- Slik det har sett ut på treningene, har vi nok kastet av oss forbannelsen allerede, som likevel innrømmer at det kunne se ut som om Brann var rammet av magiske krefter mot Lyn.

- Hodet ville, men beina lystret ikke, sier Mjelde.

Les flere nyheter på www.iBergen.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere