Nettavisen.no

Kontakt oss 468 30 050
Foto: Paul Weaver (TV 2 Nettavisen)

Skal felle datakriminelle

Promotion med annonselenker

Har du ikke dette, bør du kaste deg over det nå!

Oddsen med annonselenker

Moldes «sjokkerende» gulloppskrift

Politidirektoratet har skjerpet reglene om datakriminalitet.

Politiet har sluttet seg til forslag om nye straffebestemmelser om datakriminalitet - også de bestemmelsene som innebærer nykriminalisering, melder Politidirektoratet mandag.

Straffbart med nabosurfing
Nykriminaliseringen gjelder særlig tyveri av data og databasert informasjon, i tillegg til ulovlig anbringelse av utstyr med det formål å skaffe seg pinkode eller foreta ulovlig avlytting og lignende.

Surfing på naboens nett er ennå ikke straffbart. Men man risikerer eventuell straffbarhet dersom surfingen fører til uleilighet for den som eier nettilgangen, for eksempel ved at en stor del av båndbredden tas opp, eller at eieren selv identifiseres med surferens kritikkverdige handlinger på nettet.

Vil stoppe spam
Tidligere har markedsføringsloven mot masseutsendelse av mail kun rammet utsendelse av spam fra Norge til norske forbrukere, og ikke spam fra Norge til utlandet. Disse reglene ble i høringen betegnet som svake, og vil skjerpes ytterligere.

Bruk av falsk identitet - får også sine egne lovbestemmelser. Denne typen aktivitet regnes som krenkende for både den identitet misbrukes, og personen som utsettes for misbruket. Utvalget presiserer likevel at når for eksempel barn chatter på internett, vil de tvert imot oppfordres til å bruke uriktig identitet - og denne bruken er selvsagt ikke straffbar.

Regler for følgende lovbrudd skjerpes:
- Databedrageri
- Kontomisbruk
- Spam-mail
- Bruk av uriktig identitet
- Ulovlig bruk av skadelige dataprogrammer og utstyr

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

BIDRA I DISKUSJONEN

Gunnar Stavrum Her vil vi gjerne vite hva du mener om denne saken. Vi ønsker at du er registrert, fordi det gjør argumentene og synspunktene mer interessante. Dersom du har spesielle grunner til å kommentere uregistrert, kan du sende innlegget hit og begrunne hvorfor. I unntaktstilfeller vil vi publisere innlegg fra uregistrerte debattdeltakere etter redaksjonell redigering. Vær saklig og respektfull! Send en mail til moderering@nettavisen.no hvis du har innspill til moderatorene.
Gunnar Stavrum, sjefredaktør

comments powered by Disqus