RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Akvariefisk sprer frykt

Sist oppdatert:
Denne lille fisken sprer seg nå i flere vann i Oslo-området. Den er vakker, men kan være svært farlig. Les hvorfor her.

(iOslo.no) Ingen vet nemlig hvordan rødgjellet solabbor, som fisken heter, vil påvirke balansen i vannene hvor den formerer seg.

I tillegg er det påvist at den fører parasitter med seg som ikke har vært i Norge tidligere. Dette kan også være svært skadelig.

- Dette er ikke bra. Ingen vet hvordan dette vil påvirke miljøet i vannene, og hva slags skade det eventuelt vil gjøre. Den har spredt seg til fire-fem vann i Asker som vi vet om, men den kan ha kommet seg til flere steder, sier Espen Ørud, redaktør for Fiskersiden.no.

Trolig ble fisken satt ut første gang i Einedammen i Asker. Hva som har skjedd siden, er et mysterium. Den finnes også i et vann på Hurumlandet.

Liten og aggressiv
Fisken er liten og blir trolig ikke større enn rundt 200 gram, men er aggressiv og revirhevdende.

- Den vil kunne jage vekk de vanlige, norske artene som finnes i vannene, på grunn av dette, sier Ørud.

Fiskene har nå etablert seg i vannene, hvor de formerer seg.

Akvariefisk
- De har nok vært holdt i akvarium av noen, som så har satt de ut. Det skal bare tre-fire fisk til for at de skal klare å etablere seg. Men vi tror at noen må ha spredt de videre etterpå, fordi de finnes i vann som ikke har noen sammenheng med hverandre, forklarer Ørud.

- Er det noen mulighet for å utrydde fiskene?

- Det er nok for sent. Den finnes ikke lenger noen oversikt over hvor de finnes. Det kan ta fire-fem år før man oppdager at fisker har etablert seg i et vann, sier han.

Ørud advarer på det sterkeste mot denne type spredning av fisk. Særlig fisk som ikke har noe i Norge å gjøre fra før av.

- Dette er nok blitt gjort av unge og kanskje uvitende personer, eller muligens av noen som bare ville ha det moro. Uansett er det en svært dårlig idé å sette ut slike fisk på denne måten, sier han.

Fiskes på stang
Selv om akvariefisken av mange sees på som en uønsket gjest, har likevel fiskefrelste kommet langveisfra for å få den på kroken. Det er Espen Ørud selv som har tatt fisken på bildene.

- Jeg brukte ti minutter på å få den, etter at jeg kom ned til vannet. Så det er ikke akkurat vanskelig, kan man si.

Med andre ord - det er allerede mange av dem. Vet du hvor de finnes? Kommentér her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere