RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Innvandrerpolitikere blir ikke hørt

Fra venstre: Hafida Yakhlaf, Laila El-Hage, Mario Humberto Neira (Bak), Moussa El-Hage,Farhan Azeem og Mohan Singh Varma.
Fra venstre: Hafida Yakhlaf, Laila El-Hage, Mario Humberto Neira (Bak), Moussa El-Hage,Farhan Azeem og Mohan Singh Varma. Foto: Ashraf al-Khadra (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Det nye innvandrerpartiet mener at dagens innvandrerpolitikere gjør for lite for sine egne.

Nestleder i det nystiftede Innvandrerpartiet (IP), Moussa El-Hage, mener dagens innvandrerpolitikere ikke har noen maktposisjon, og at de derfor gjør for lite for sine egne.

Innvandrerpartiet er åpen for samarbeid med andre partier og har mål om minst én minister med innvandrerbakgrunn i landets neste regjering.

- I tillegg håper vi å oppnå at Stortinget etter valget i 2009 får sitt første medlem med arabisk bakgrunn, sier Moussa El-Hage

El-Hage har statsvitskap og internasjonal politikk utdannelse fra Beirut og Paris og har bodd i Norge i 23 år.

Han håper at norske tv-kanaler i fremtiden vil invitere flere nordmenn med innvandrerbakgrunn til å delta i debatter om generelle innenrikssaker, ikke bare i saker som gjelder integrering.

- Vi bestemte oss for å danne Innvandrerpartiet fordi mange innvandrere snakker åpent om at de ikke er fornøyd med de politiske partiene som finnes i landet i dag. Dagens partier har ansvar for at den politiske integreringen ikke er vellykket ennå, sier nestlederen.

Bare valgkampsak
- Politikerne i de eksisterende partiene tenker bare på innvandrere når det nærmer seg valg og har ikke et seriøst program for innvandrere, mener Moussa El-Hage.

Han peker på at norske politikere pleier å besøke en rekke moskeer i Oslo før valget for å høste støtte.

- Etter valget gjør de ikke noe for dem som stemte på dem, hevder Moussa.

Innvandrerpartiet logo.

Vil inn i bystyret
Innvandrerpartiet (IP) stiller for første gang med liste til kommunevalget i Oslo til høsten. Listen er flerkulturell. Her er kandidater fra India, Chile, Pakistan, Libanaon, Somalia og Marokko og andre.

- De andre partiene tar ikke tilstrekkelig hensyn til de små minoritetene. De tar bare hensyn til de store. Innvandrerpartiet er for Norge. Både nordmenn og innvandrere støtter vårt parti, særlig innvandrere som bor i Oslo, sier Mario Humberto Neira som opprinnelig kommer fra Chile.

Partiet vil bli brukt som informasjonsapparat for å hjelpe innvandrere til å finne fram i det norske regelverket. De som står bak partiet mener at innvandrere har fått nok negativ oppmerksomhet og at det er på høy tid at både minoritets- og majoritetssamfunnet aksepterer nødvendigheten av Innvandrerpartiet i Oslo.

Mario har bodde i Norge siden 1978 og har bakgrunn fra fagforegningsarbeid som radioreporter og programvert i Radio Latin-Amerika. Han har vært aktiv i politikken i en lengre periode, både her i Norge og i hjemlandet. Han er utdannet som grunnskolelærer i Chile.

Minoritet kvinner
Norsklibaneseren Laila El-Hage og norskmarokkaneren Hafida Yakhlaf sier at partiet snart skal publisere sitt valgprogram der kvinner med innvandrerebakgrunn er en kampsak.

- Vi stiller til valget med fem kvinner og fem menn. Jeg som kvinne har kontaktet mange kvinner og vi vet hva de ønsker. Mange kvinner er ikke fornøyd med at de andre partiene bare snakker om minoritetskvinner under valget. Mange kvinner med innvandrerbakgrunn vi har snakket med har høy utdannelse. De jobber eller leter etter jobb, men det er viktig for dem å passe på barna og familien. De sier også at noen norske kvinner og innvandrerkvinner misbruker minoritetkvinner i egeninteresse, sier Hafida til Nettavisen.

Hafida Yakhlaf jobber som døvetolk og har bodd i Norge i over 25 år.

Få nasjonaliteter
Norsklibaneseren Moussa El-Hage sier at problemet i dag er at norske politikere satser for mye på innvandrere som kommer fra noen få land.

- Det finnes også andre nasjonaliteter - som for eksempel folk fra Sri Lanka, Somalia, og Thailand, samt arabere. Norge er hjemland for mange slags innvandrere, sier Moussa til Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere