RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Casher ut for konfirmasjonen

Sist oppdatert:
Enten du skal holde konfirmasjon eller bare være gjest - dyrt er det. Dette er hva konfirmasjonen koster deg.

Våren er konfirmasjonshøytid, og når poden i huset skal konfirmeres spares det ikke på pengene.

En fersk undersøkelse gjort av Nordea i Danmark viser at hustanden i snitt betaler 27.000 danske kroner for konfirmasjonen. Festen har en prislapp på 16.500 kroner, tøy til husstanden 5500 kroner og gave fra foreldrene 5000 kroner.

Stiv pris
Helle Dullum er grunnleggeren av nettstedet konfirmasjonsweb.no. Hun har satt opp et budsjett for hva en konfirmasjon med 50 gjester vil koste hvis man setter bort de forskjellige delene av festen. Det resulterer i en stiv pris på 30.000 kroner, og det er uten gaver og klær.

Se hele budsjettet i faktaboksen til høyre.

- Men fortsatt er det mest vanlig å holde festen hjemme. Da vil det koste rundt 5000 kroner, sier Dullum til Nettavisen.

Hun påpeker at budsjettet kun er en rettesnor hvis man vil se hva en enkelttjeneste koster.

Også forbrukerøkonom i Nordea Norge, Randi Marjamaa, bekrefter at konfirmasjon er dyrt.

- Jeg tror ikke det er store forskjeller mellom funnene i Danmark og hvordan det er i Norge. Men de tar kanskje litt mer av i forbindelse med festen i Danmark. Det er nesten som et bryllup. Selv om det også i Norge blir vanligere å leie inn eventbyråer til festen, velger fortsatt de fleste å holde konfirmasjonen selv, sier forbrukerøkonomen til Nettavisen.

«Før gikk det mye i arvesølv, nå er det cash som gjelder.»

Randi Marjamaa

Bunad
I tillegg får mange jenter bunad når de konfirmeres. Da kan utgiftene til konfirmasjonen mangedobles.

- Det er veldig vanlig å få sin første bunad til konfirmasjonen. Den koster fort mellom 15.000 og 30.000 kroner, sier Oddbjørg Ree Ugland i Husfliden.

- Men det gjelder stort sett bare jenter. De kan ofte ha bunaden resten av livet. Gutter utvikler seg mer og får stort sett bunad senere. Dessuten er de vel ikke så interessert i bunad i den alderen, innrømmer hun.

Travle foreldre
Hvert år konfirmeres det drøyt 50.000 14- og 15-åringer. Rundt 80 % av disse konfirmeres i kirken. Og trenden er altså at stadig mer av organiseringen rundt konfirmasjonsfesten overlates til andre.

- Folk har det tydeligvis travelt i hverdagen. Jeg blir nedringt i helgene av foreldre som trenger sanger og taler til barna sine. Det hender stadig at de ringer klokken 23 på kvelden og vil ha en sang klar til 8 neste morgen, forteller Helle Dullum i konfirmasjonsweb.

Dyre gaver
Men det er ikke bare selve festen som koster. Konfirmantene får stadig dyrere gaver.

Randi Marjamaa i Nordea har gjennomført en undersøkelse i Norge. Den tok for seg gaveflommen rundt en konfirmasjon.

- Før gikk det mye i arvesølv, nå er det cash som gjelder, sier hun til Nettavisen.

Undersøkelsen viser at hele 70 % av de spurte konfirmantene ønsket seg penger, noe de også kan regne med å få i stort monn. 81 % av gjestene hadde planlagt å gi dette. I snitt gir familiemedlemmer rundt 1000 kroner til konfirmanten, mens venner gir 330 kroner.

- Det er et tegn på den tiden vi lever i nå, med god økonomisk vekst. Man har det meste man trenger, så dermed får konfirmantene penger, sier Marjamaa.

Hun ser en tendens til at de unge ofte får problemer med å håndtere store pengesummer og prioritere bruken av disse. Pengene går stort sett til kortsiktig forbruk, noe hun mener er lite gjennomtenkt.

- Konfirmantene bør ha i tankene at de snart kommer store utgifter som lappen, studier og et stadig vanskeligere boligmarked. Da kan det være smart å ha litt egenkapital, mener hun.

Hva mener du er vanlig å gi i konfirmasjoner? Kommenter under.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere