RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nordmenn mer skeptiske til muslimer

Sist oppdatert:
Nesten halvparten av befolkningen mener at integreringen av innvandrere fungerer dårlig.

TV 2 har fått tilgang på Integreringsbarometeret 2006, som offentliggjøres av Integrerings- og mangfoldsdirektoratet 2. mai. Barometeret viser holdninger til integrering og innvandring, basert på et representativt utvalg av befolkningen. Og det er lite lystelig lesning for integreringsmyndighetene.

Se innslag på TV 2 Sumo.

- Befolkningens holdning til integrering viser en viss klimaendring. Folk er i år mer skeptiske enn de var i fjor, og det fører til at folk ønsker å stille strengere krav til innvandrere, sier integrerings- og mangfoldsdirektør Osmund Kaldheim til TV 2.

Nesten halvparten
Undersøkelsen dokumenterer flere endringer i negativ retning fra 2005 til 2006. Hele 47 prosent av befolkningen mener at integreringen av innvandrere fungerer ganske eller meget dårlig. I 2005 ga 37 prosent uttrykk for dette.

- Mye tyder på at karikaturstriden, striden rundt UDI om de såkalte MUF-sakene, medieoppslag om trippeldrap, vold mot kvinner og annet, har påvirket de usikre til å bli mer skeptiske, sier Kaldheim.

Han forteller at det er på Østlandet utenfor Oslo at skepsisen mot innvandrere er størst. Også blant unge mennesker er skepsisen stor. Kaldheim tror det kan ha å gjøre med at unge mennesker blir mer påvirket av oppslag i mediene.

Kritisk til muslimer
Nordmenn er mer kritiske til muslimer enn til andre grupper innvandrere. Mens om lag 45 prosent av befolkningen mener innvandring generelt bør begrenses, mener hele 59 prosent at muslimers innvandring til Norge bør begrenses. Halvparten av befolkningen er imot at man bygger moskeer i Norge.

Over halvparten mener også at islams verdier er helt eller delvis uforenlige med norske samfunnsverdier. Dette til tross for at seks av ti spurte vurderer sine kunnskaper om islam som ganske eller meget dårlige.

- Disse holdningene er en stor utfordring i integreringsarbeidet fordi muslimer omfatter alle, fra dem som er mest restriktive til dem som er svært liberale. Her er det mange myter og misforståelser ute og går. Og det er en stor informasjonsutfordring, både for det muslimske miljø og for myndighetene å nå fram til befolkningen med mer informasjon om islam og muslimer i Norge, sier Kaldheim.

- Har dere gjort nok her?

- Det er helt opplagt at vi og alle andre kan gjøre mer. Og når vi ser at det er såpass stor skepsis, er det en utfordring i det videre arbeidet, sier Kaldheim.

Vil gjerne hjelpe
Men det finnes lyspunkter for integreringsdirektøren. Andelen som ønsker å gjøre en innsats for å hjelpe innvandrere med å etablere seg i det norske samfunnet, har økt fra 19 til 26 prosent.

- Folk vil gjerne hjelpe barn og ungdom med å komme seg inn i det norske samfunnet, sier Kaldheim.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere